Atık kutusu Geri Dönüşümü:Strok Çalışması

Merhabalar gününüz aydın olsun.

Bir zamanlar bundan 7 sene önce can sıkıntısından  belediye kurslarına yazılmıştım,ne yapabilir konusunda tereddütlüydüm ahşap boyama kursu bana cazip geldi,belediyenin açtığı sezonluk ahşap bölümüne kaydoldum.İyiki de katılmışım beni epey oyaladı ahşap boyama kursu,ev de boyamadık yer kalmamıştı tabureye kadar gerisini siz düşünün.

Kutunun ana rengini torunumla beraber boyadık çiçekleri boyarken boyaları bir birine karıştırdı ama yinede güzel bir gün geçirdik beraber.Mutfak penceresi yazısını kızıma yazdırdım, yani onun da parmağı deydi o kadar ilham kaynağı oldu deysin parmakları artık dimi.

Esas bu resim konusunda uzmanlaşan en küçük kardeşim  Zekiye o da gittiği halk eğitimi resim kursunda hocalarını bile şaşırttı yaptığı çalışmalarıyla merak ederseniz aşağıya linkini verdim kardeşimin eserleri altında tıklayıp fikir alabilirsiniz.

Kurs bitti,biter bitmez bütün malzemeleri kutuya koyup kaldırdım.Bir daha elime almadım taki kızım torunuma ahşap sayı tahtası yapana kadar.Ondan imrenip rafa kaldırdığım boyaları çıkardım.Çalışma sonucunda atık çay kutusundan,ortaya bu şirin kalemlik  çıktı.Kursda hocamız strok çalışması yaptırmıştı,önce resim defterine elimiz alışana kadar koca defteri bitirmiştik sonra ahşaba strok boyamaya geçtik.Kulakları çınlasın hocamızın Halide Arıçoban.Kutuyu boyarken iyi de strok yaparken elimin  pratiği kaybolmuş tabi yedi sene oldu.Hocalar yıllarını vermişler bu çalışmalara öyle kolay değil, bir çırpıda aktarmak,hocaların emeğine  saygısızlık olur zaten.Naçizane bilgi paylaşımı, basit olanından,elleri fırçaya alıştırmak için

Ne bileyim o zamanlar blog  yazarı olacağımı,bilseydim sizlere aktara bilmek için ipin ucunu bırakmazdım.Ama öğrendiklerimi,  resimledim.   Henüz geç değil belki  yeni doğacak torundan  fırsat bulabilirsem tekrar gidebilirim.Ben bunu bir düşüneyim.Gelelim konumuza.

Kullandığım bir büyük,bir küçük fırça,küçük fırça strok çalışması için.Kutuyu boyarken kavanoza geçiriseniz daha rahat boyarsınız.

Kalan artık boyaları düzetlmek için sünger zımpara,strok çalışması bir.

Strok çalışmaları iki,sizde kağıt veya tabak üzerinde elinizi alıştırırsanız daha kolay kutuyu boyayabilirsiniz.

Ahşap boyama o kadar derinki bir çok tekniği var, biz sadece kur döneminin prosödüründe yazılı olanları öğrenmiştik,bir taneside strok çalışması.İlerde yine ilham kaynağı olursa başka yöntemleride yazma fırsatım olur inşallah.Şimdilik bu kadar kolay gelsin herkese,siz alıştırmaları yapın bir fırça bir boyayla,  devamı gelir.

Gerekli olan Malzemeler:

Genelde çalışmalarımızda su bazlı zararsız akrilik boya kullandık,ellere bulaşsa bile, yıkanınca hemen çıkıyor.Çalışmalarınız yaparken mutlaka yere kullanmadığınız örtü veya  naylon serin çalışırken canınız sıkılmasın keyifle işinizi yapın.

  • 2 fırça(biri büyük, biri küçük)
  • kobalt turkuaz rengi(9035)
  • zeytin yeşili(9265)renk numarası
  • fuşya rengi(9049)
  • mayıs rengi(may gren5089)açık yeşil
  • bebek pembesi(beybi pink 633)
  • akrilik su bazlı vernik(gloos)şeffaf beyaz renkli
  • atık kutusu
  • eski kullandadığınız bir tabak
  • boyayı zımparalamak için sünger
  • fırçanızın kurumaması için içine koymak  bir bardak su
  1. Önce atık kutuyu açık bir renk ile 2 kat boyayalım,krem veya beyaz olabilir, genelde krem kullanırdık,bu boya kutumuzun astar boyası olacak, süngerle boya fazlasını zımparalayalım.
  2. Ana boyamız turkuaz mavisi,iki kat veya kutu kapanmassa,ayrıca bir at daha maviyle boyayalım üzerini pütür olmasın diye bastırmadan hafif süngerle zımpara yapalım.
  3. Tabağımıza önce menekşeleri çalışmak için nohut kadar bebek pembesi ve fuşya rengi sıkalım,küçük fırçamızın ucuna biraz koyu biraz açık boya alalım elimizi kaldırmadan bir yöne daire şeklinde sürelim yaprak şekli verelim,yaprağı yan yana üçe yada dörde tamamlayalım.Bu işlemi yapmadan önce bir kağıt üzerinde çalışın sonra kutuya uygulayın daha kolay yapabilirsiniz.
  4. Yine aynı şekilde yaprakları çalışalım,tabağımızın,fırçamızı yıkayalım,kurulayalım nohut büyüklüğünde zetin yeşili ve mayıs yeşili sıkalım,fırçanın bir ucuna zetinyeşili bir ucuna mayıs yeşili alalım,hangi rengin baskın olamasını istiyorsanız onu daha çok batırın boyaya,burda ben mayıs yeşilinin baskın olmasını istedim onu daha çok daldırdım boyaya.Yukardada fuşya renginin baskın olması için onu daha çok boyaya daldırdım,yine tek fırça darbesiyle elimizi kaldırmadan S  şeklinde yaprak yapalım.
  5. En son boyanız kuruduktan sonra iki kat gloss parlak cila sürün kurumaya bırakın.Elinize sağlık güle güle kullanın minik şirin kutunuzu,ister kalemlik isterseniz boya fırçanızı içine koyun,size kalmış.Bu kadar kolay ve keyifli.Artan boyalarınızı fırça yardımıyla tekrar kutuya geri koyun çalışmanız daha ekonomik olur,hocamız bize artan boyaları geri kouyduttururdu.

Bu yazılarıda okumak isterseniz tıklayınız.

El emeği göz nuru

Kardeşimin eserleri

“Atık kutusu Geri Dönüşümü:Strok Çalışması” üzerine 2 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir