Kefirden Ekşi Ekmek Mayası:1. Gün

Merhabalar gününüz aydın olsun, herkese güzel bir hafta diliyorum.

Kefirle  maya elde etmek  fikri daha önceki kefir suyundan ekmek mayalamamdan çıktı,böylece yolculuğumuz başlamış oldu. Daha önce ekşi maya yazısını okuduğum cafefernandodan da ilham alarak, kendi ekmek deneyimlerimi de birleştirip ilk günden itibaren resimleyip yazıma başladım.

Kefirle mayaladığım ekmeğin lezzetini çok beğendik. “Neden kefirden ekşi maya elde edilmesin?” diye bir fikir aklıma geldi. Sonuçta aktif bakterilerle üreyen faydalı içeceklerden bir tanesi.

Torunumun yuva müdiresi kızıma doğal kefir getirmişti evde bulunduruyorduk. Teşekür ediyorum Hatice hanıma. Bize verdiği doğal kefirden önce suyunu süzüp suyuyla ekmek pişirdim,ekmeği mayaladığımda gözlemlediğim hamurun daha fazla kabarması bana  fikri oluşturdu.Tabi içinde yaş mayada  vardı,  yine de fazla kabarması benim bu deneyimi hayata geçirmeme  sebep oldu.

Ekmek hamuru fırına girince,pişerken mayalandığı kadar  fazla kabarmasada görüntüsü,dokusu ve tadı nefis bir ekmek oldu.Şimdi de mayalandırıp ekşi maya elde edeceğim inşallah. Kefir keçi sütüyle sürekli beslenerek,uzun süre saklanabilen, ekşi ayran tadında bir içecek,kızım keçi sütü bulamadığı  için doğal çiftlik inek sütüyle  besleyerek muhafaza ediyor.Aşağıda bardakta gördüğünüz uzun süre mayalanıp süzülen kefirin suyu.

Daha önceki tarhana deneyimimden bildiğim bir yöntem, eski oturduğum mahallede tarhanayı hazırlayıp bir kısmını maya olarak ayırırdık. Komşulardan kim o sene mayalık tarhana ayırdıysa, ondan alır tarhanamızı mayalardık, bir hafta tarhananın hamurunu bekletip ekşimesini sağlardık.

Maya macarası da olumlu olacağa benziyor, sonucu göreceğiz bakalım inşallah.

1 su bardağından bir parmak eksik kefir suyu,üzerini oda sıcaklığında kaynak suyla tamamladım.Yine 1 su bardağı yarı yarıya orantılı olarak  organik tam buğday ekmeği ve organik tam buğday unu  hazırladım kefirin suyunun içine kattım.

Gereken Malzeme:

  • Ağzı geniş kavanoz
  • yarım su bardağı organik  tam buğday unu(200 ml lik bardak)
  • yarım su bardağı tam buğday ekmeği
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik süzülmüş  kefir suyu,üzerini  çok az ılık kaynak suyla tamamladım
  • ütüyle dezenfekte edilmiş temiz mendil veya peçete

Tarif:

  1. Oda sıcaklığında kefiri kavanoza pilastik süzceçle süzdüm,burası önemli kefire metal kaşık veya başka bir  metal alet değmemeli(tahta kaşıkda olabilir),ben pilastik süzgeç kullandım,metal değerse etkisini kaybediyor.
  2. Robotta  çektiğim tam buğday ekmeğini ve aynı miktarda tam buğday ununu katarak karıştırdım,ölçü yarı yarıya,yine plastik spatulayla karıştırdım.
  3. Temiz mutfak peçetesini kızgın ütüyle dezenfekte ederek,kavanozun ağzına örtüp,kavanozu güneş almayan el altı olamyan bir yere kaldırdım.

Bu yazılarıda okumak isterseniz tıklayınız.

Kefirli kuru domatesli ekmek

2. gün kefir mayası

3. gün kefir mayas

4. gün kefir mayası

5. gün kefir mayası

6. gün kefir mayası

7. gün kefir mayası

8. gün kefir mayası

9. gün kefir mayası

“Kefirden Ekşi Ekmek Mayası:1. Gün” üzerine 4 yorum

  1. kefir mayası karnıbaharın küçüğü denebilir görüntü olarak,kefir mayasını süte karştırıyorsunuz ,24 saat sonra oluşan kefiri plastik süzgeçle szüyorsunuz altaki kısım içilen kısımdır,üste kalan pütürler mayadır, her defasında üste kalan mayayı tekrar kullanacağız
    kefir mayası temini için tuncerr@yahoo.com mail adresime mail atarsanız yardımcı olurum. Zir Müh.Tuncer saray

  2. Teşekkür ederim Tuncer bey, bilginizi bizimle paylaştığınız için, peki ekmek mayalanıyormu, üste kalan tortulardan, yoksa sadece kefir mayalamak içinmi kullanılıyor.Bizi bilgilendirirseniz memnun olurum.

  3. ekmek mayalanmaz, bunu değişik bir yoğurt türü olarak görebilirsiniz, süzgeç üstünde kalan maya tekrar kefir mayası olarak kullanılır, o maya olmazsa tekrar kefir yapamazsınız. hemen yapmak istemezseniz mayaların üzerini kaplayacak kadar süt içerisinde yada kaynamış soğumuş su içerisinde saklanabilir.

  4. tabi yukarıda bahsi geçen ekmek yapma şeklinide bir denemek lazım 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir