Ekmek Makinasında Kefir Mayalı Ekmek

Merhabalar gününüz aydın olsun.

Daha önce yayınladığım kefir mayasından yapılan ekmeğin makinada yapılanı.Kızım hamuru kefir mayasıyla  birlikde makinada hazırlayıp pişirdi.Makinasının yoğurma ayarı 1,5 sat sürüyor,  programı her 1,5 saat sonra  yeniden kurarak 4,5 saat yoğurma işlemini makinada yaptı.Yoğurma işlemi bitince programı pişirmeye ayarladı.Yine mis gibi ekşi kokulu ekmeğimiz  oldu.Bu arada ben mayayı her sabah orantılı şekilde suyla unla besliyorum,deneysel çalışmam devam ediyor, sırada ekşi mayalı poğaçalar geliyor en kısa zamanda inşallah.Benim için altın kadar kıymetli  maya, 9 günde elde edilen  organik değer.Mügenciğim ellerine sağlık,resmi gece çektik,ışık biraz yetersiz geldi ama net bir şekilde ekmeğin dokusu ve kabuğu belli oluyor.

Doğal kefiri satın almak isterseniz internette satılıyor,şipariş ediyorsunuz kefirtanesi.com dan kargoyla evinize kadar adresinize gönderiliyor.

Malzeme Listesi:

makinanın 750 gr ekmek pişirme ölçüsü, 3 nolu programı

  • 240 ml makinanın bardağıyla su
  • 2oo gr beyaz un
  • 200 gr organik tam buğday unu
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 5 yemek kaşığı ekşi kefir mayası
  • makinanın küçük ölçü kaşığıyla 2 kaşık  tuz(yaklaşık 2 çay kaşığı)

200 gr tam buğday unu ve beyaz un,dijital olmayan mutfak tartısıyla ölçtüm, 240 ml lik bardakdan 1 parmak eksin un,tam buğday unu  alıyor.

Kefir ekşi ekmek mayası,bu gün 18 günlük hergün besleyerek mayayı artırıyorum,kuruyan kenarları aktifleşmediği için arda kabını değiştirdim.Temiz kaba alınca dahada aktifleşmesi hızlandı.

Tarif:

  1. Önce sıvılardan başlayarak makinanın haznesine koyalım,üzerine unun yarısını serpelim,unun üzerine mayayı ve kalan unun gerisini serpiştirlim,makinanın ayarını yoğurmaya ayarlıyarak 1,5 saat yoğuralım.
  2. Bu aşamadan sonraki sizin gözlemlemeniz gereken eger hamur makinanın haznesinde topak olup kalmışsa biraz un serpmelisiniz 1 veya 2yemek kaşığı kadar,hamur topak olmayıp kuru kalmışsa içine yine 1,2 yemek kaşığı kadar su ileve etmelisiniz.
  3. Tekrar makineyi yoğurma proğramına ayarlayıp,bu işlemi iki kere daha tekrarlamalısınız,yani toplam 3 seferde yoğurma proğramına ayarlanacak.
  4. Yoğurma işlemi bitince pişirme programına geçip ekmeği pişrin,piştikten sonra 10 dakika makinanın içinde ekmeğin içini çekmesi için bekletip sıcakken makinanın haznesinden çıkarın mutfak bezine sarıp ılımasını bekleyin,ılıyınca dilimleyin.
  5. Makinada 10 dakikadan fazla ekmeği  bekletmeyin,ekmek buhardan ıslanıp hamur olmasın.Afiyet olsun.

Bu yazılarıda okumak isterseniz renkli yazıları tıklayınız.

Kefir mayasından ekşi ekmek

Ekmek hamurundan köy ekmeği

Kuru domatesli kefirli ekmek

“Ekmek Makinasında Kefir Mayalı Ekmek” üzerine 2 yorum

  1. Gelibolu17’nin hazırladığı
    “Çay,Kahve Bahane” etkinliğine
    16 NİSAN-1MAYIS tarihleri arasında
    http://pastaeli.blogspot.com yani ben ev sahibeliği yapacağım…
    Bildiğiniz gibi çay kahve bahanedir çoğu zaman,dostlarla,arkadaşlarla,dertleşmek,görüşmek için.bir çoğumuz sevdiğimiz bir arkadaşımıza ziyarete giderken “hadi çayı koy” geliyorum diye gideriz,yada müsaitsen “sabah kahvesine geleceğim” deriz…
    Çünkü o sohbet muhabbet kuru kuruya olmaz,tamam tatlı dil güler yüzde gereklidir,hatta suratı sirke satan bir ev sahibi size bal baklavada ikram etse orda çok kalmak istemezsiniz öyle değilmi,ordan ayrılmak için sabırsızlanırsınız….
    “Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse misafirine ikram etsin. Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse akrabasına iyilik etsin. Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse ya faydalı söz söylesin veya sussun!”
    Muhammed Mustafa (s.a.v)
    Ve yukarıdaki güzel hadis-i şerifi sizlerle paylaşıp,evlerinize gelen misafirlerinize,eşinize,çocuklarınıza,yada bu dünya hanesinde en güzel misafir benim deyipte kendiniz için hazırlamış olduğunuz birbirinden güzel tariflerinizi,ikramlarınızı sayfalarınızdan almaya geleceğiz 🙂
    Tariflerinize “çay,kahve bahane” etkinliği için Pastaeli’ ne gönderiyorum yazıp bana haber verirseniz,büyük bir zevkle gelip tariflerinizi alıp
    http://pastaeli.blogspot.com adresimde yayınlayacağım 🙂
    Son olarak arkadaşlar,her zamanki gibi etkinliğimize herkes davetlidir,(lütfen davetiye götüremediğimiz arkadaşlarımız kırılmasınlar)

  2. Teşekkür ederim davetin için Ebru en kısa zamanda katılmaya çaklışacağım.Şimdiden sana kolay gelsin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir