Sultan Çöreği:Fatma Hanım Çöreği

 

Merhabalar gününüz aydın olsun,merhamet sevgi kalbinizde eksik olmasın.

Hafta sonu kızımın misafirlerine ve ablamı ziyarete giderken hazırladığım dilber çöreği.İster üzerine pudra şekeri serpip servis yapın,  isterseniz hamurun katlarına istediğiniz marmelat,çikolata sosu veya kaymakla servis yapın her şekilde lezzetli.Ben üzerine franbuaz marmelatı ve de portakal kabuğu reçeli kullandım.

Kardeşlerimden olumlu yanıt alınca yayınlamaya karar kıldım,çıtır çıtır çok tatlı olmayan,damakta meyvelerin aromasıyla bütünleşen lezzet kalıyor.Yazın meyvelerin bol oldugu dönemde çay sofranızı renklendirecek  lezeti, şeftali,kayısı ve çilekli olarak meyve sosunu hazırlayabilirsiniz,helede vişnenin mayoş aroması,rengiyle çöreğe ayrı bir güzellik katacaktır.Tatlı tadı yoğun olmadığı için yanında bir top dondurmaylada servis yapılabilir.

Hamuru kat kat açıldığı için yiyenler milföf hamuru kullandım zannettiler,pişerken kat kat ayrılması milföy hamuru izlemini veriyor.Bir daha pişirdiğim zaman üzerine teryağı degilde rumeli böregi dızmanada olduğu gibi üzerine yoğurt ve fındıkyağı karıştırıp fırına vereceğim bakalım yine çıtırlığını muhafaza edecekmi,lezzetinden memnun olursam paylaşırım inşallah.

Baklava   hamurundan hazırladığım için adını sultan çöreği koydum, yada isim annesi ben olduğum için Fatma hanım çöreği olabilir.

 

 

Hamur Malzemesi:

Bu malzemeden yaklaşık  49 tane çörek çıktı,bardak ölçüsünü renkli yazıyı tıklayarak bakabilirsiniz,

  • 3 su bardağı un+elimizle birkaç serpme daha hamuru tplamak için(240 ml lik bardak)
  • 1 su bardağı  fındık yağı(200 ml lik bardak)
  • 1 su bardağı yoğurt(200 ml lik bardak)
  • 1 tane yumurta
  • 1 fiske tuz
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 yemek kaşığı sirke

Üzeri İçin:

  • 250 gr tereyağı
  • pudra şekeri
  • meyva marmelatı,yada istediğiniz yoğun kıvamda her hangi bir  sos

Sos Malzemesi:

  • 1 kase franbuaz
  • 1 çay bardağı toz şeker

 

Tarif:

  1. Yumurtayı,fındık yağı,sirke,yoğurt,kabartma tozunu ve bir çimdik tuzu yoğurma kabımızda karıştıralım,azar azar unu ilave edip kulak memesi kıvamında hamur hazırlayalım.
  2. Hamuru 12 eşit bezelere ayıralım,her bezeyi tatlı tabağı ebatında nişastayla  açalım,aralarına nişasta serpip üst üste dizelim en üst katına nişasta serpmeyelim.
  3. Oklava veya merdaneyle hamuru yırtmadan nazikçe büyüterek yufka kalınlığında açalım,yaklaşık yarın milim kadar,açtığımız yufkayı su bardağıyla keselim, yağlı kağıt serili tepsiye dizelim,üzerine erittiğimiz ılıyan tereyağını kaşık yardımıyla gezdirelim.
  4. Kenarından çıkan hamurlarıda üst üste katlayarak  tekrar açalım ve keselim,önceden ısıttığımız 180° C fırında kızarana kadar pişirelim.
  5. Fırından çıkınca biraz ılımasını bekleyip pudra şekeri serpelim,üzerine veya aralarını istediğiniz marmelat sosla servis yapalım,ertesi gününe kalırsa fırında hafif ısıtıp öyle servis yapın.
  6. Framboğazı tencereye alalım üzerine toz şeker dökelim,koyulaşana kadar 10 dakika  pişirelim blendırdan geçirelim aralarına sürüp servis yapalım.Afiyet olsun.

Bu yazılarıda okumak isterseniz tıklayınzı.

Dilber dudağı

Tahinli rulo çörek

Kavurmalı çörek

“Sultan Çöreği:Fatma Hanım Çöreği” üzerine 4 yorum

  1. Ablacım bunlar ne güzel çörekler böyle ellerine sağlık olsada yesem:)))Mutlu haftalar sevgilerimle…

  2. ELLERİNE SAĞLIK ABLACAĞIM BİZ YEDİK VE ÇOK BEYENDİK TAVSİYE EDERİM SÜPEERRRRRR OLMUŞ

  3. Afiyet bal şeker olsun kardeşim öpüyorum hepinizi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir