Portakal Kabuğu Reçeli

11024486_802610716453697_291515247581143940_n

 

Merhabalar dostlar, arkadaşlar,değerli okuyucularım,gününüz aydın olsun,haftanız bereketle dolsun.

Portakal kabuğu reçeli tarifi. Rahmetli babamın ben çocukken bizlere pişirdiği reçelin tadını hiç unutamam, reçel pişerken portakal kosunun  aroması her yeri sarardı, evde  portakal soyduğumda o kokuyu alır aklıma babamın reçelini pişirmek  gelir,her seferinde ben pişirene kadar çoktan portakal kabukları  çöpte yerini almış oluyor.

Çocukluğumun verdiği tecrübesizliğinden hiç dikat etmemişim nasıl hazırladığını,sadece aklımda kalan bir kaç kere kabuğu haşlamasıydı.Bir de portakalın kalın kabuklu ve koyu turuncu rengiydi,alt kısmında düğmesi vardı sanırım babam yafa portakalın kabuğundan hazırlıyordu reçeli.

Tarifini bilmediğim için,niyet etsemde,  bu güne kadar  denememiştim.Taki Aslı hanımın portakal şekerlemesini okuyana kadar.Onun tarifinden yola çıkarak ben de biraz bir şeyler katarak hazırladım ve portakal  kabuğu reçelini çok beğendim herkese tavsiye ederim,  portakal zamanı geçmeden hazırlayın.Babamın reçelinin tadını bu tarifle yakaladım galiba.

Portakalın suyu ve kabuğunu pişerken eklememdeki sebep,kabukların bir kaç kere acısı çıkıncaya kadar kaynayınca sanki aroması azalıyor gibi geldi bana,bu açığı suyunu ve pişerken eklediğim portakal kabuğuyla kapattım,rengine daha koyu turuncu oldu.Birtane portakalın kabuğu acı tadı vermedi,portakalın  kabuğunu keklerde kurabiyelerde kullanıyoruz direk olarak acı tat hissedilmiyor.

 

 

Malzeme Listesi:

  • 3,5 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı içme suyu
  • 2,5 su bardağı portakal kabuğu doğranmış,beyaz kısmı ayıklanmış olarak(yaklaşık 1,500 kilo portakal kabuğu ayıklanmamış olarak )
  • 2 tane portakal suyu
  • 1 portakal kabuğu rendesi
  • yarım limon suyu

 

Hazırlık aşaması,kullandığım bardak ölçüsü 240 ml lik bardak.

Tarif:

  1. Portakalın beyaz kısmını keselim bir kabın içine ağzına kadar su doldurup akşamdan, sabaha kadar suya batıralım,arada bir suyunu değiştirelim,ben bu işlemi 7,8 kere tekrarladım.
  2. Ertesi günü süzüp istediğiniz büyüklükte doğrayın,ben küp şeklinde doğradım,üzerine tekrar su koyup kaynatalım,bu işlemide üç kere tekrarlayalım.
  3. Üzerine şekeri ve portakal suyunu,su,portakal kabuğu rendesini ilave edelim,kısık ateşte kapağı kapalı olarak 5 dakika şekerin su salmasını sağlıyalım,içinden portakal kabuklarını kevgirle kaseye alın.
  4. Kapağını açıp orta ateşte  koyulaşana kadar kaynatalım,koyu kıvamına gelince portakal kabuklarını içine atın 5 dakika daha kaynatın.
  5. Çok fazla kaynatmayın portakal kabuğu şekerle piştikce sertleşiyor,kaşığa alındığında akışkan kıvamda olsun,indirmeye yakın limon suyunu ekleyelim, bir taşım kaynatıp ocağı kapatalım,soğuyunca kavanoza doldurup kilere kaldıralım.
  6. Reçeli pişirirken püf nokta başından kesinlikle ayrılmayın hemen taşabilir, kapağı kapalı olarak pişirmeyin,10 dakikadan sonra küçük bir kaba alın soğutun yeterli kıvama gelmişse limon ilave edip bir taşım kaynatın söndürün,kıvamını test etmek için bir başka yöntemde,baş parmağınızın tırnak ucuna bir damla damlatın reçel damlamayıp tutuyorsa kıvam olmuş demektir.

Afiyet şifa olsun.

Bu yazılarıda okumak isterseniz tıklayınız.

Ayva reçeli

Havuç reçeli

Portakal kabuğu şekerlemesi

“Portakal Kabuğu Reçeli” üzerine 8 yorum

  1. Güle güle ye Deryacığım seninde ellerine sağlık.

  2. Teşekkür ederim Sibel hanım unuttuğum bir lezzetti,ben de çok severim.

  3. Hem ellerinize, hem gönlünüze sağlık olsun Fatma Hanım:)) Reçel mükemmel gözüküyor. Ama, dün gelen bağış listesinde Runtalya koşusu için adıma yaptığınız bağışı gördüm. Bu hassas davranışınız için sizi kutlarım, sayenizde toplamda 100 kişiye yakın ihtiyaç sahibini hayata katacağız.
    Beni çok mutlu ettiriz, tekrar çok ederim, sevgiler:))

  4. hayırlı cumalar günün aydın olsun bacım.reçelilin harika görünüyor ellerine sağlık selamlar

  5. Teşekkür ederim ablacığım tadı güzel tavsiye edrim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir