Mantar Konservesi

Merhabalar gününüz aydın olsun.Sevdiklerinizle beraber sağlıklı mutlu haftalar diliyorum herkese.Daha önceki yazılarımı okuduysanız ekmek pizzaya kullandığım  mantar konservesini hazırlayıp yazacağımı belirtmiştim.Nerdenmi çıktı mantar konservesi diye soracak olursanız, markete gidip hevesle tüketirim  diye aldığım mantarların iki üç gün içinde çöpe gidişine dayanamadığımdan çıktı.Her seferinde başka şeylere de kullanırım diye çokca alıp da, ben kullanmadan kararıp çürümesine üzülüp vahlanmama neden  olduğu için,  kullandığımın dışında kalanı konserve yapsam nasıl olur dedim ve hazırladım.Böylece  aniden canınız mantarlı bir yemek yapmak istediğinizde elinizin altında olmuş oluyor.

Sonuçta marketlerde de kavanozda satılıyor mantarlar.Dayandığına göre ev de de dayanır düşüncesiyle yola çıktım.Gayette güzel oldu,yine de tebbirli davranıp mantarın durdukça zehirleme riskini göz ardı etmemek için bir aydan faz tutmamakta yarar var,bu dediğim konserve açılmadan önceki dayanma süresi.Konserveyi kapağını açtıktan sonra bir hafta içinde tükenmeli ve buz dolabında saklanmalı.Markette satılanların ömrü bir yıl ama onların içinde koruyucu madde var bir de üstelik sularını döküyoruz.

Benim ev de yaptığımın suyu kavanozu açınca bir kısmını kullandım,kalan kısmı dolapta bir hafta içinde tükettim,suyunuda yemekte kullandım çok ta lezzetli oldu.Yemekte kulanılmassa mantar çorbasında kullanılabilir.Ben mantarı seviyorum her  yemek de de kullanıyorum.Mantar  konservesi hazırlarken çok fazla su gerekmiyor,mantar pişerken yeterince su salıyor zaten.Buradada değişik mantar konservesi tarifi var okuyup fikir alabilirsiniz.

Malzeme Listesi:

  • 500 gr mantar(1 kilo mantar kullanırsanız suyu biraz daha artırın)
  • 1 tane limonun suyu
  • 1 çay kaşığı kaya tuzu
  • 1 çay bardağı kaynak su
  • yarım kiloluk kavanoz

Tarif:

  1. Mantarların çamurunu karbonatlı suda yıkayalım,böylelikle kabuğu daha kolay soyuluyor,iyice duruladıktan sonra istediğimiz şekilde doğrayalım(halka şeklin de doğradım).
  2. Tencereye doradığımız mantarı alalım,suyunu,limon suyu,tuzu ilave edip kaynamaya başlayınca köpüğünü alalım,beş dakika daha kaynatıp sıcak olarak  kavanoza dolduralım,doldurmadan önce kavanozu,kapağıyla birlikte, kaynar sudan geçirelim kenara hazırlayalım.
  3. Kavanozun ağzını kapatmadan önce kuru bezle silelim,  kapağını kapatıp  sıkalım, iyice sıkıldığından emin olunca ters çevirip soğumaya bırakalım.
  4. Kavanozu bir gün sonra çevirip sızıp sımadığına emin olduktan sonra kilere kaldıralım, kavanoz hava alıyorsa sızacaktır,sızan kavanozu bu dolabına kaldırın bir hafta içinde bekletmeden tüketin,sızmıyorsa hava almıyor demektir,kapağı açılmadan bir ay tazeliğini korur.Kapağını açtıktan sonra buz dolabına kaldıralım,bir hafta için de tüketelim,ben 15 günden fazla beklettim buz dolabının soğutucu bölümünde ilk açtığım günkü tazeliğini korudu.Mantar zehirleme  riski yüksek yiyecek olduğu için  yine de tedbirli davranın bir haftadan fazla bekletmeden tüketin.

Bu yazılarıda okumak isterseniz tıklayınız.

Köz biber sosu

Patlıcan konservesi

“Mantar Konservesi” üzerine 12 yorum

  1. Ablacım mantarı çok severim konserven harika evde yapılan gibisi varmı mutlu hafta sonları sevgiler.

  2. Deryacığım sanada bol güneşli hafta sonu dilerim.İstanbul bügün çok güzel pırıl pırıl güneşli.

  3. Evde, el altında mantar bulundurmanın en kolay yolu… Yeni evlendiğimde kayınpederimden öğrenmiştim, hala aynı tarifle yaparım. Çocuklar çerez gibi yer, okadar severler:))
    Ellerinize sağlık olsun Fatma Hanım, sevgiler…

  4. Aslı hanımcığım,yazıyı yazalı 3 ay oldu, tereddüt etmiştim mantar biraz riskli yiyecek zehirleme olayından dolayı,kuralarına uyduktan sonra bir sorun oluyor.

  5. Sa, bende tarifinizi uyguladim mantarlarin suyu siyah duruyor, 3 4 ayda tüketilmesi gerektigini bilmiyordum, o kadar emek cöpe mi atilacak ne yapayim….

  6. Ellerine sağlık Ebru, kapağı açmadıkdan sonra,3 ay dayanıyor.Renginin kararmasına gelince, mantarın cinsinden kaynaklana bilir,biraz oluyor ama, benimyaptığım çok kararmadı.Uzun süre dayanmasını istiyorsan kavanozu büyükçe bir kazana beze sararak oturt , üzerini geçecek kadar su koy, 45 dakika kaynat, soğuyunca mutfak kilerine kaldır.Şimdiden kolay gelsin.

  7. Kullanabilirsin Sultan,suyunun malzemenin üzerini örtmesi gerek.

  8. Tarifte tuz koymaktan söz etmemişsiniz hiç. Kavanozlara doldururken mi tuz koyuyorsunuz?

  9. Farketmez doldururkenden olur,kaynatırkende Emin Bey,sonuçta iki türlüde kavanoza girecek,tarifi yazarken tuz yazmayı unutmuşum hemen ekledim.Teşekkür ederim hatırlattığınız için.Kolay gelsin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir