Ev Yapımı Bulyon:Et Suyu

Sımsıcak bahar gibi güneşli Denizli sabahından merhabalar,haftanız hayırlı bereketli geçsin inşallah.Yine arşivde hazırladığım yazılardan biri daha,hemen hemen herkesin evinde kendi yaptığı değişik şekilde baharatlayıp hazırladığı et suyu ,bu da benim ev de uyguladığım et suyu.

Malzeme Listesi:

  • 750 gr kuzu kemiği(danada kemiğide olabilir)
  •  1 tane kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tane defne yaprağı
  • 8 tane tane  karabiber
  • 2 parça  biberiye(yaklaşık 1 tatlı  kaşığı kuru biberiye)
  • 2 parça dağ kekiği(yaklaşık 1 tatlı kaşığı kuru kekik)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • koyu bir suyu olmasını isterseniz,1 tane havuç,patates,kereviz de  kullanın(ben kullanmadım)
  • tencerenin üzerinden 4 parmek eksik  su pişirmek için(yaklaşık 3,5,4 litre)

İçine kullandığım baharatlar.Defne yaprağı,dikenli gibi olan biberiye,çiçekli olan dağ kekiği,tane karabiber.

Tarif:

  1. Bütün malzemeleri tencereye alalım,eğer normal tencerede pişirecekseniz tencerenin üzeri dört parmak eksik 4 kilo kadar suyla doldurun,kaynayınca tencereyi ocağın küçük kahve gözüne alın,ocağı kısın kısık ateşte,kemiğin  ilikleri suya akıncaya kadar 24 saat pişirin.
  2. Benim gibi düdüklüde pişirecekseniz yarıdan biraz fazla su koyun,kaynayınca küçük göze alın altını kısın,düdüğünü indirin 1,45 dakika pişirin.
  3. Süzüp soğutalım,soğuyunca buzluğa koyacağımız kaplara bölüştürelim, buzlukta dondurup tek kulanımlık olarak buz dolabı poşetine koyalım,kullanacağımız zaman çıkarıp kullanalım,biz bir kısmını kızımın et suyu için aldığı buz kalıplarına döktük tablet bulyon oldular,bir kısmında folyo kaplara bölüştürdük buzlukta dondurduk.
  4. Bulyon yaparken püf noktası,keskin aromalı baharatları fazla kullanmadan kararında eklemek,defne ve kekik gibi,pişireceğiniz zaman içine atınca yemeğinizin tadını bastırmamalı, yemeği yerken karabiber pul biber ilevesi yapılabilir.
  5. Suyunu istediğiniz kadar artırıp eksiltebilirsiniz sizin buzluğunuzdaki yerine göre ayarlayın.
  6. Et suyunuzun koyu kıvamda olmasını isterseniz,pişerken  içine patates,havuç ,kereviz ilave edebilirsiniz,süzdükten sonra patatesi ve havucu,et suyuyla  birlikte rondadan geçirin daha koyu kıvamlı olacaktır,kimisi nişasta ilave ediyor ben nişastayı tecih etmiyorum onun yerine sebze ilave ediyorum yukarda belirttiğim gibi.Ek sebzeleri pişereceğimiz yemeğin türüne görede pişirirken ilave edebiliriz.
  7. Suyuna kimyon, kişniş veya başka baharat katabilirsiniz,ama pişireceğiniz çorba veya yemeğinizin türüne göre sonradan pişerken ilave etmeniz daha güzel olur,her yemekte her baharatı sevmeyebilirsiniz damak tadınıza göre sonradan ilave edebilirsiniz.Şimdiden hazırlayacak olanlara kolay gelsin.

Bu yazılarıda okumak isterseniz tıklayınız.

Ev yapımı erişte

Ispanaklı erişte

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir