Ev Yapımı Doğal Tereyağı

Merhabalar gününüz aydın evleriniz bereket ve huzurla dolsun inşallah. Kızım ne zamandır evde tereyağı yapmak istediğini söyler dururdu. Nihayet kolları sıvayıp ne kadar kolay olduğunu görünce, neden daha önce yapmamışım diye hayıflanıp durdu.

Takip edenler bilirler, torunum doğduğundan beri kızım sütü Aysun Hanım’dan çiğ olarak alıyor. Sütümüzü içimlik süt, yoğurt ve kaymak olarak tüketiriz hep. Nadiren kalan sütlerden kahvaltılık  lor yaparız. Tabii sütlü tatlıları saymıyorum bile. Kısaca sütümüzden o kadar memnunuz ki, süt ürünlerini hep evde yapsak demeye başladı kızım. İşte tereyağı da buradan çıktı.Yakında peyniride evde hazırlayacağım derse hiç şaşırmam doğrusu.Bir daki sefere yazımız ne zaman kısmet olursa, doğal ev yapımı kremşanti yapımı olur inşallah.

Bu durumdan en çok ben memnunum tabiki, her denememiz bir yazı konusu oluyor benim için,sizlerle paylaşma fırsatı doğuyor.Ellerine sağlık Mügenciğim iyiki  denemişsin teryağı yapımını.

Memleketteki ablam tereyağını yoğurttan yapıyormuş. Kızımsa sütün üstünde biriken kaymaktan hazırladı. Bir kere de yoğurttan denemek istiyoruz. O da ayrı bir yazı konusu olsun.

Kızım tereyağı yapımı için internette uzun araştırmalar yaptıktan sonra bu adresteki tereyağı tarifinden yararlandı. Siteyi ziyaret etmek isteyenler tıklasın.

 Malzeme Listesi:

  • 10 litre çiğ süt kaymağı (yağı alınmamış, pastörize ya da homojenize edilmemiş süt)

(bizim sütün kaymağından 250 gr. tereyağı çıkıyor)

Tarif:

  1. Sütü kaynatıp ılındıktan sonra buzdolabına kaldırdık. Bir gün dolapta bekleyen sütün üstü kalın bir kaymak tabakası ile kaplanıyor. Bu kaymağı süzgeçli kaşıkla sütün üstünden alıp, rondoya koyduk. Rondoda yüksek devirde çırpmaya başladık.
  2. Süt önce krem şanti kıvamına geldi. 6 ya da 7 dakika sonra sütün sıvı kısmı katı kısmından ayrılıp, tereyağı ortadaki resim gibi gözle görülür bir şekilde üstte toplanmaya başladı. Katı kısım sıvıdan ayrılınca bir kaşıkla bu tereyağını alıp çok soğuk suyun içine attık ve yağı yıkadık.
  3. Tereyağını attığımız su beyaz renkli bulanık bir hale geldi. Yağı bu suda iyice toparladıktan sonra suyu döktük, tekrar soğuk su koyup yağı yine bastırarak yıkadık. Yağdan çıkan su bulanıklığını yitirene kadar suyu değiştirerek yıkamaya devam ettik. (3 ya da 4 kez yetiyor)
  4. İyice yıkanan yağı tabağa alıp üstüne biraz tuz serpip kaşığın tersiyle ezmeye başladık. çıkan suyu döküp ezmeye devam ettik. Tereyağının içindeki suyu ne kadar iyi çıkarırsak, ömrü o kadar uzun oluyor.

Tereyağı hazırladıktan sonraki suyun çıkarılma işlemi.

Tüm suyu çıkan tereyağını top halinde yuvarlayıp saklama kabına alarak buzdolabında saklayabilirsiniz. Biz artık tereyağımız evde yapıyoruz. Ya siz?

Bu yazıları da okumak isterseniz tıklayınız.

Ev yapımı yoğurt

Ev yapımı erişte

Ev yapımı  tarhana

“Ev Yapımı Doğal Tereyağı” üzerine 7 yorum

  1. Ben de çok uzun zamandır tereyağımı kendim yapıyorum. Katkısız mis gibi…
    Ellerinize sağlık olsun, sevgiler:)

  2. Biz de yeni başladık yapmaya Aslı hanım,daha doğrusu kızım yapıyor,ben henüz denemedim.Yapımı çok kolaymış.Sevgiler.

  3. Artık herkes eski usulle dönmeye başladı değilmi:) en güzeli ve en sağlıklısı o zamanlar kıymeti bilinmiyormuş ama şimdi çok kıymetli oldular ellerine sağlık canım sevgiler…

  4. Teşekkür ederim Sibel hanım.Aynen öyle eskiye dönmeye başladık,sırada ev yapımı kremşanti var yayınlayacağım inşallah.Sevgiler.

  5. Çiğ sütü nasıl bulabiliyorsunuz ben ankaradayım bulabileceğim bir yer varmı

  6. Merhaba kaymaklari buzlukta biriktirip toplu yapabilir miyiz acaba

  7. Merve Hanım tabi toplu halde biriktirip yapabilirsin,buzluktan yarım saat önce çıkartırsan buzlarından çözülmüş olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir