Evlerdeki Mucize Işıltı

Merhabalar gününüz aydın,hayatınız  gerçekleştirmek istediğiniz güzeliklerle dolsun inşallah,hayırlı cumalar.Bu gün biraz püf noktalarla ilgili yazı hazırladım,bu yazıyı hazırlayalı aylar oldu tereddüt etim yayınlamaya ta ki Gülben ergenin proğramını seyredeken,proğrama konuk olan Selen Özarslan Aktar hanımın ekolojik yaşam hakında yazdığı kitabı ve evin de uyguladığı konuyu dinleyene kadar.Dinlediklerim arasında doğal çamaşır suyunu nasıl elde edileceğini anlattı karbonat,limon suyu ve sirkeyle hazırlanan karışımın çamaşır suyu etkisi yarattığını ve doğal zararsız çamaşır suyu oldugundan bahsetti.Aslında ben uzun zamandır evde karbonatla çaydanlığımı,mutfağımdaki kireçlenen yerleri karbonatla temizliyordum, limonla sirkeyle karıştırmak aklıma gelmemişti.Halbuki gençliğimde karbonat  tozuna bir kaç damla limon sıkardım,dişlerimi karışımla fırçalardım konusu olunca hatırladım. Fırçayla dişlerimdeki kireç tabakayı çıkartırdım,ağzımda hafif bir acı olsada hemen geçerdi, dişlerim pırıl pırıl  beyaz olurdu,yutkunurken ağzımda limon aromasının verdiği ferahlık olurdu.Artık unuttuğum bu işlemi sık sık yapmalıyım.

Eski  oturduğum evin tabanı ahşap parke kaplıydı parkeleri daha güzel parlıyor diye arap sabunuyla silerdim cilası pırıl pırıl parlardı,arap sabununun parlatması  sadece bununla kalmazdı,  allimiyon tencererelerimi telle arap sabunuyla parlatırdım,ayna gibi olurdu.

Konuk olan hanım arap sabunundanda bahsetti çocukların odalarını arap sabunuyla silinmeli kalıntı olsa bile kimyasal olmadığından söz etti,belki benim gibi dinliyenleriniz olmuştur.Ben de eskiden farkında olmadan doğal ürünler kulanıyormuşum.

Annem evimizdeki sarı piriçten olan külükleri, suyu sıkılmış limonları tuza batırıp  bize ovdururdu, kararan külükler sapsarı parıldardı bu da yazımı yazarken aklıma geldi.Bir de halıları yıkayıp, kuruttuktan sonra legen su hazırlar içine sirke katıp silerdi  parlatmak için.

Kızıma  dinlediklerimi  anlattım,bana ben sana ne zamandır söylüyorum şu çamaşır suyu mutfağımızdan çıkar diye hemen  sitemini dile getirdi,illa doktormu olmam gerek beni dinlemen için nidaları,tabi haklı  doğru söze ne demeli şapka çıkartmalı.Ben kem küm edip işte alıştık rahatlığa hemen elimizi altında dedim kızım ne palım diye lafı geçiştirdim.Ö gün karbonatla temizlik günü ilan edip karışımı hazırladım ilk önce beni aylardır rahatsız eden, buzdolabımın ne yaptıysam çıkaramadığım kötü kosundan kurtulmak için sıvadım kolları fişini tamamen çekip içini boşalttım her yerini hazırladığım karışımla silip duru suyla duruladım.Ve sonuç  mükemmel kokudan eser yok  kendim ikna olmadım, ev de kilere de tek tek koklatıp  tontrol ettirdim.sadece buz dolabıyla yetinmeyip mutfak dolaplarının kapaklarını,aygazı parlacak ne varsa silip mutfaktan çıktım.

Artık mutfaktan çamaşır suyunu çıkarma kararı aldım kendi paramızla kendimizi zehirlemeye son,tabi bu işe kızım en çok sevinenler arasında,yaşadığım bu olayı anlatmasam olmazdı herhalde kızımın da desteğiyle yazıyı yayınlamaya karar verdim.

Resmini gördüğünüz çaydanlığın karbonatla temizlenmiş hali.O kadar pratik ki litrelerce su harcamanıza gerek yok bir sefer çalkalıyorsunuz durulanıyor.En çok çamaşır suyunu yumurta kokusunu gidermek için kaplarda kullanıyordum, aynı karışımı hazırlayıp yumurtalı kapları çalkaladım makinaya attım yine kokudan eser yok,makinaya atmadığım kapları karışımla çalkalayıp deterjanla yıkadım ,yumurta kokusundan eser yok, anlıyacağınız  epey işlemlerden  sonra, karbonatın mucize ışıltısı beni ziyadesiyle memnun etti

Uzun zamandırda lavuboda,tezgahın yüzeyin de, bataryada,porselen çaydanlığımda,çay tiryakisi makinamın dış yüzeyinde  kullanıyorum herkese tavsiye ederim. Organik doğal temizleyici.Yanlız kabartıcı olarak değil temizlikde de sık kulanmalıyız doğal arındırıcıyı.

Yine karbonatla temizlenmiş batarya pırıl pırıl, ovduktan sonra sadece suyla duruladım.

Doğal çamaşır suyu malzemesi:
Hazırladığınız karışımı kullanırken dikkat etmeniz gereken ağzınızı bir tülbentle örtün,yada solumamaya dikkat edin.Her ne kadar organik olsada üç asitli madde bir arada karışıyor.

  • 2 kilo kadar su
  • yarım limon
  • 2 yemek kaşığı karbonat
  • 1 türk kahvesi fincanı sirke

Normal  leke sökücü olarak kulanacaksanız

Tek yapacağınız kuru skoç brayt süngeri çok hafif ıslatmak,karbonatı  tutması için, üstüne karbonat döküp  ve ovmak,isterseniz su yerine limonda damlatabilirsiniz,yıkarken sadece çalkalamanız yeterli oluyor,deterjana bile gerek yok.Karbonat suyla temas edince anında eriyor geri kalan kokusuz,lekesiz ışıltı.Kirli çay ile iyice kirlenmiş çaydanlığımın resmini çektim,üst de de duruladıktan sonraki resmi var arasındaki fark gayet net görülüror.Ulaşamadığınız noktalara temiz  kulanmadığınız diş fırçasıyla ulaşabilirsiniz,ayrıca diş ırçasıyla bataryanızın tırtıklı kenarlarını da rahatlıkla temizleyebilirsiniz. Pırıl pırıl ışıltı ve de organik sağlıklı temizleyici.Biraz yazım reklam gibi oldu ama gerçeği bu deneyince göreceksiniz.

Bir püf nokta da dünürüm Yücel hanımdan öğrendiğim limon tuzu temizliği.Eger çaydanlığınız çelikse,dışını yine aynı şekilde temizleyin içine su koyup 1 tatlı kaşığı   limon tuzu atıp,kapağını kapatın 10 dakika  kaynatın,içindeki kireçlerden eser kalmıyor.  Çıkmayan inatçı yerleri diş fırçasıyla karbonat dökerek ovun, temizlenince suyla çalkalayın.Şimdiden zehirsiz, sağlıklı temizlikler kolay gelsin.

Bu yazılarıda okumak isterseniz tıklayınız.

Sosyal sorumluluk denizlerimiz kirlenmesin

“Evlerdeki Mucize Işıltı” üzerine 21 yorum

  1. Anneciğim, yazını okuyunca çok sevindim. Tüm bunları paylaşman çok güzel. Çamaşır suyuna veda ettiğin için seni bir kere daha tebrik ediyorum.

    İnşallah banyo ve tuvalet temizliği için de bir çözüm buluruz da, bir daha çamaşır suyu kullanmak zorunda kalmayız.

    Seni seviyorum ve senle gurur duyuyorum canım benim. Sevgiler.

  2. Bu arada söylemeden geçemeyeceğim. Bir blogcu olarak rol modelim sensin. Bu kadar istikrarlı bir blog yazarı olmayı ben de çok istiyorum. İnşallah başarabilirim. 😉

  3. Teşekkür ederim kızım gayretimin 190 senin çabalarınla oldu.Çabamda senin de payın büyük bunu gö z ardı edemeyeceğim.Öpüyorum seni.

  4. merhaba yazınızı okudum paylastıgınız için tesekkürlerbende karbonatı camasır makimemde beyazlarda kullanıyorum memnunumAllaha emanet olun

  5. Paylaştığın için teşekkür ederim Saliha.Sen de Allaha emanet ol.

  6. ya sararmış lekeleride beyaz latıyormu acaba o cok önemli

    sararmış lekelri beyazlatıyormu

  7. Sararmış lekeleri derken neyi kasdediyorsun Fatih belirtmemişsin, seramikdeki, camdaki lekeleri çıkartıyor,kumaşdakini sarı lekeleri kasdediyorsan , onun için çamaşır sodasıyla kaynatmalısın.Kumaşda hiç denemedim karbonatı.

  8. lütfen bana da yardım.benim mutfak dolaplarımda sararma oldu ne denediysem çıkmadı.dolaplar beyaz şu tırtıklı jakarlı gibi olanlar var ya ondan .neler döktüm neler ama :(((((

  9. Hangi temizlik maddesiyle denediğini yazmamışsın Sare, çamaşırsuyuyla silmeyi denedinmi, denediysen, birda amanyoklı suyla silmeyi dene, sildikden sonra iyice kurula bakalım değişiklik olacakmı, olmuyorsa ahşabın keni dokusundan kaynaklanıyordur sararma, yada mutfakda çok sigara içiyorsanınz, oda zamanla sarartır dolapları, hatta kapıları bile.Benim söyleyeceğim bu kadar umarım yardımı olur.Dolapları yaptırdığınız mobilyacıyla konuşun o onlarda size bir fikir verebilir.

  10. Güzel kazanımlarınızı paylaştığınız için teşekkürler. Ben de mutfakta lavabo etrafında olan kireçlenmeleri limon tuzuyla yok ediyorum. Artık kireç çözücü kullanmıyorum. Bir miktar suya limon tuzu atıp eritin. Sonra kireçlenmiş yerlerin bataryanın üzerine dökün bekleyin. Kireçlerin çözünmesinin sesini duyacaksınız. Sonuç, kireçsiz ortam….
    Elma sirkesini buzlaşık makinası parlatıcısı olarak, salamura tuzunu ise bulaşık makinası yuzu olarak kullanıyorum. Bunlar da benden:))))

  11. Teşekkür ederim Nurdan bizimle paylaştığın bilgiler için.Bende çelik çaydanlıkların içinde biriken kireçleri çözmek için limon tuzunu kullanırım.Salamura tuzunu hiç duymamıştım, deneyeceğim.

  12. merhaba acil yardıma ihtiyacım var evyedeki kireç lekelerini temizlemek için kireç sökücü döktüm kapkara yaptı temiz olsun derken iğrenç bir görüntü oluştu tekrar nasıl parlatabilirim 🙁

  13. Hazirladiginimiz bu karbonatli camasir suyunu saklayabiliyormuyuz yoksa sadece kullanicagimiz zaman mi hazirlamaliyiz?

  14. Merhaba İrem,karışımı temizlik yapacağın zaman hazırla, hazırlayıp durursa karbonatın temizlenme etkisi kaybolur.

  15. merabalar bana fikir verirseniz cok sevinirim benim parkelerde sorunum var siliyorum ama temizlenmiyo sanki hic silmemisim gibi ne yapsam ise yarar acaba :/ birde karbonati dis ne kadar sklikla yapsam zarari olmaz simdiden tesekkurler 🙂

  16. Cok tesekkur ederim ilgilendiginiz icin allah razi olsun simdi bi sorunum daha cikti :/ bulasik makinam iyi kurutmuyor damla damla su lekeleri kaliyo internette parlatici gozune sirke koymaanin iyi oldugunu okumusdum iyi parlaiyodu simdi parlatiyo ama kurumuyo
    Disle ilgili yazdigim sorumda karbonati gunluk di§lerime kullanirsam beyazlamasi icin zarari olurmu dislerim bembeyaz olsun istiyorum 🙂

  17. Sirke kullanabilirsin Beyza bende blaşık makinamda kullanıyorum,makinamın parlatıcı gözüne döküyorum kapağını kapatıyorum, makinayı çalıştırmadan önce, bulaşıkları dizdiğin üst rafa yarım limon keser koyarsan, blaşıklarının daha parlak olduğunu göreceksin.
    İkinci soruna gelince, dişlerini karbonatla haftada bir defa fırçalaman yeterli, karbonatın üzerine bir iki damla limon suyu damlatırsan, ağzında ferah tat olur, ağız bakterilerini öldürmüş olursun.Tabi her gün macunla fırçalamayı ihmal etme.
    Böyle yazdım ama ben bu konuda uzman bir kişi değilim, gençliğimde fırçalıyordum çok faydasını gördüm.Karbonata karşı hassasiyetin varmı, ona göre kullan, sonuçda zararsız ama yinede dikkatli olmak lazım.

  18. Lütfen yardımcı olurmusun ? Ben ben Levent markasının yağ çözünü kullandım ve mutfak tezgahım sarardı. Nasıl geçirebilirim.

  19. Kimyasal temizleyicilerin nasıl temizlendiğini bilmiyorum Ayfer,çamaşır suyunu dene belki çıkarır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir