Şipsi

Merhabalar cumanız berketli, hafta sonu tatiliniz  güzeliklerle dolsun inşallah.  Şipsi çerkez ve abaza yemeği.Yörelere göre pişirirken bazı  farklılık  göstersede esas malzemesi  tavuk  ve  acuka.Bu tarifte kızımın arkadaşı Sevil hanıma ait,kızım bizat misafir olduklarında yemiş pişirmek için tarifini yazmış,ben de onun yazdığına göre pişirdim.Tadınca bir bir lezzeti tutturdrğumu söyledi.Özelliği acukayla pişirilmesi,yemeğin içine acuka katınca hiç baharat  gerekmiyor.Acukayı tadanlar bilirler yoğun baharatlı ev yapımı olduğu için tuzlu,tuzlu olmasının sebebide uzun süre dayanıklığını koruması bozulmaması için.Yemeği pişirirken tuz eklemedim sizler damak tadınıza tuz ilave edebilirsiniz,sırada yine Sevil hanımın tarifi lepsi var. Fırsat bulduğum zaman pişirip paylaşacağım.Yazımı yazdıktan sonra bir çok siteleri araştırdım hepsin de de farklı eklelemeler var kimi patatesli,kimi yarmalı,kimi bulgurlu, pirinçli.Ama esas malzemesi yukarda belirttiğim gibi tavuk.Sevil kardeşimizin tarifinde tavuk ve acuka pirinç var.

Sevil hanıma teşekkür ediyorum ev yapımı acuka ve tarif için,başka tariflerini de bakliyorum inşallah.

Malzeme Listesi:

4 kişilik,kişi sayısına göre but ve soğan sayısı artırılır.

  • 4 tane kalça but(şişlik kemiksiz but kullandım)
  • 4 kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı acuka
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı pirinç

Meyane Malzemesi:

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • istenirse üzerine tereyağı toz kırmızı biber(tarifte yoktu sadede oldukça lezzetli)

Ev yapımı acuka yemeklerde ve kahvaltıda kulanılıyor.

Tarif:

  • Kuru soğan,  sarımsak  küp şeklinde doğranır zetinyağıyla şeffaf renk alana kadar kavrulur,acuka ve salça eklenir bir iki saniye karıştırarak kavrulur.
  • Tavuklar ilave edilir tavuklar suyunu çekene kadar kavurma işlemine devam edilir,üzerine su koyup tavuklar pişene kadar pişirilir.
  • Pirinçler eklenir,pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirilir,ayrı tavada un tereyağında kokusu gidene kadar kavrulur,yemeğin üzerine dökülür,kaynayıncaya  kadar sürekli karıştırılır,bir taşım kaynatıp ocağı kapatalım,servis yaparken isterseniz üzerine teryağı toz kırmızı biber gezdirin.Afiyet olsun.

Bu yazılarıda okumak istersenin tıklayınız.

Sebzeli tavuk çorbası

Fırında sarımsak soslu tavuk

Tavuklu yer elması

Arnavut paçası

Kış türlüsü

Soğan aşı

“Şipsi” üzerine 4 yorum

  1. fatma abla verdiginiz tarifte acuka yazmissiniz acukanin ne oldugunu yazarmisiniz

  2. Acuka bir çeşit baharatlı salça,içinde bir çok baharatla en az yedi çeşit baharat,salça karıştırılarak evde hazırlanıyor.Acılı olanı ve acısız olanı var.Bir çesit çemende diyebiliriz,bir adıda muammara ama çemende yağ ve peynir,ceviz de ekleniyor.Acuka sadece baharat ve salçadan yapılıyor benim bildiğim,bize de sağ olsun kızımın arkadaşının annesi yaptığı zaman getiriyor.Ev de sen de yapabilirsin.Link verdiğim tarifte ceviz ve yağ ilave edeilmiş bize gelen acukada ceviz yok,benim ev yapımı çemen tarifimide okuyup ikisini birleştirip yapabilirsin çok kolay yapımı.Şimdiden kolay gelsin Ayşegül.http://www.mutfakpenceresi.com/2009/04/ev-yapimi-cemen/
    http://oburkedi.com/muhammara-acuka/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir