Mutfak Takımı

Merhabalar gününüz aydın haftanız bereketle dolsun inşallah.Yeni yazı dizisi başlattığımı  bundan önceki yazımda yazmıştım.Yine yılar önce kızımın çeyizine ördüğüm tamamen kendim, iki gülü uyarladığım farklı model.Uyarladığım  model, mutfak masa örtüsü,peçetesi ve modelden  ilham alarak hazırladığım dolap örtüsü,perde ucu.Modelleri çeşitli açıdan çektim ve büyük açıyla resimledim gayet kolay örneği çıkartılabilir, sizler de uygulayabilirsiniz.Modelde 6 kat 50 numara ağ ipliği kullandım,18 numara tığ ile ördüm.Küçük üçgen motifleri yekpare tek parça örerek pikocuya verip sardırdım resimde gördüğünüz gibi.

Tül perdeyi danteli camın ebetından 1,5 metre fazla  örüp perdeciye diktirdim.Sizlere önerim  hazırladığınız danteli,aldığınız dolap ölçüsünün üzerinden iki gül fazla örün çünkü dantel ipliği yıkanınca çekiyor.Aldığınız ölçü kadar hazırlarsanız sereceğiniz yere kısa kalır,hoş durmaz canınız sıkılır.Şimdiden örecek olanlara kolay gelsin,emeklerine sağlık.Örneği çıkartıp memnun kalırsanız yorumlarınızla paylaşın lütfen.Eğer anlaşılmayan yerleri olursa yorum bırakıp sorabilirsiniz.Dantel resimde anlaşıldığı gibi uçtan 5 tane kutucukla başlıyor yanlardan 4 sıra ördükten sonra 4 kutucuk artırılarak üçgen şekil elde ediliyor.Kenarları trabzan ile doldurulup tramzanın sıklığına göre iki veya üç trabzanda bir 5 zincir çekilip pırpıt yapılıyor.

Dantelin göbek kısmının yerleştirilmesi.Dört ayrı dantel kumaşa piko yapılarak monte edilmiş.

Yine göbek örneğinin bütün olarak başka açıdan resmi.

Masanın uç kısmının  örneği.Dört kenarıda aynı şekilde dantel piko sarılarak monte eldilmiş.

Peçete örneğini uç kısmı.Bu uç örneğinden 14 parça yekpare ördüm,8 parçayı masanın  4 ayrı  parça olmak üzere, üzerinde ve ucunda kullanıldı,diğer 6 parça peçeteye piko yapılarak sarıldı.Masaya kulanılan motifin uçları oya olmuyor sade olarak pikoya veriliyor,peçetelerin uçları dantel bittikten sonra kumaşa gelen kısmı hariç diğer kısımları oyalanıyor.

Raf örtüsü örneği,hava loş  olduğu için sarı ışık oluştu ama örnek gayet net belli oluyor.Raf ölçüsünün  iki gül fazla ördüm çekince tam boy oldu,dantelleri bir gece suda bekletip sıkmadan düz bir zeminde kuruttup ütüledikten sonra pikoya verdim.Kumaş olarakta alpaka dertsiz kumaş kullandım,kumaşı yıkamaya gerek yok çünkü viskonlu türden kumaş çekme gibi durumu yok,direk pikoda kulanılıyor.

Raf örtüsü örneğinin yakın plan çekimi.

Raf örtüsü örneğinin yakın plan uç kısmından çekimi  18 kutucuk yapılarak örnek başlanıyor 2 sıra kutu ördükten sonra, örnek kurularak 4 sıradan sonra 4 kutucuk artılıyor,sivri uca gelince 5 kutucuklar örneğin ucu meydana geliyor.örneği dönerken artırdığımız kadar eksiltip örneği tamamlıyoruz.

Mutfak perdesinin ucuna perdenin en ölçisünden 1,5 metre fazla bütün ördüm,perdeciye vererek tüle diktirdim.

Ucundan başlayan motifin artışların aşaması.4 sıra kutucukları tamamladıktan sonra 15 zincir çekin tığ ucuna bir ilmek dolayın,üç zincir mesafesine batıp  üç seferde trabzan yapın direk oluşturun,bir kare kutucuk elde edeceksiniz,tekrar tığa bir ilmek dolayın,yine üç zincir mesafesine batın üç seferde çıkın ikinci kutuyu hazırlayın.Bu işlemi çektiğiniz  15 zincirin üzerine 4 kutucuk olarak tamamlayın.

Kutuları sonuna kadar aynı şekilde örmeğe devam edin,modelin öbür ucuna gelindiğinde 3 zincir çekin tığın ucuna 3 ilmek dolayın,resimde görüldüğü gibi,bir alt sıranın  dibine batın 3 ilmek örüp dördüncüde ilmeği kapatın.Böylece kare kutucuk elde edeceksiniz,bu işlemi 4 kutucuk olana kadar tamamlayın.

Artışları  tamamladıktan sonraki motifin şekli.

Artışlardaki sayıların şeması.Umarım açıklayabilmişimdir ne kadar zormuş sanal anlatmak inşallah işinize yararAnlamadığınız yerler olursa yorum yazabilirsiniz.Bu kadar uzun anlattığıma bakmayın eliniz alışınca çok çabuk üreyen motif örneği,örünce siz de göreceksini ayrıca keyifli de şimdidem başarılar.

Bu yazıları okumak isterseniz tıklayınız.

El emeği göz nuru

Kardeşimin eserleri

Bebek şekeri ve çantalar

“Mutfak Takımı” üzerine 10 yorum

  1. MaşAllah size,nasıl özenle,nasıl güzel yapmışsınız..
    Vallahi bravo..
    Güle güle,özel ve güzel günlerde kullanmak nasip olsun..
    Her gününüz birbirinden özel ve güzel olsun..
    Muhabbetle..

  2. Teşekkür ederim Zeliha hoşgeldin,hayırlı haftalar.Sevgiler.

  3. Teşekür ederim Derya,başka tariflerde buluşmak dileğiyle hoş geldin.

  4. harika görünüyor,ellerinize ve emeğinize sağlık.güzel günlerde kullanmak nasip olur inşallah…

    sevgiler….

  5. ya allah askına anlamadım bısey war kac güdür arıyorum o kadar örnek war ama ıse yaramıyor yıne sizinkiiyi bende dikm werdimcıkınca paylascm mılletın gözü gönlü acılsn

  6. merhabalar,emeğiniz bir harıka..Satış yapıyor musunuz acaba?Teşekkürler…

  7. Hayal bu örnek kızımın çeyizinden, ben sadece danteli ördüm, pikosunu dışarıya sardırdım.İsteyen olursa, sadece dantelini örebilirim.diğer kısımlarını muşteri pikocuya sardırabilir.Satış yapmıyorum.100 gr lık Yumağı 100 milyon örüyorum, bir yumakdan, altı peçete danteli, masanın danteli çıkıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir