Su Böreği

Merhabalar hazır su böreği yufkasından su böreği tarifi.Hem pratik hemde zaman dan kazanmış oluyorsunuz,yufkayı açmakla uğraşma derdiniz olmuyor.Tadında el de açılan yufkadan farkı yok.Benim gibi yufka açmaktan üşenenler için ideal hazır yufka.Biz çok beğendik umarım sizlerde beğenirsiniz.Zaten paketin üzerinde tarifi var ama  pek açıklayıcı değil,benim gibi acemiler için  yine de bir iki püf noktasıyla belirtip yazma  gereği duydum.

İlk püf noktası tepsinin en  altına sereceğiniz yufkayı kesinlikle haşlamayın direk serin ve yağlayın, annemler öyle yaparlardı,alta serilen yufka haşlanırsa tepsinin dibine yapışıyor böreğin altı tepside kalıyor,böreği çıkarmak zorlaşıyor.Böreğin en lezzetli yeri nar gibi kızarmış olan alt kısmıdır.

İkinci puf noktası haşlayacağınız suya bol tuz atın 3,4 yemek kaşığı gibi,öyle haşlayın tencerenizin  suyu tencerenin boyutunu yarısından biraz fazla geçsin,yufkayı tencereden almak daha kolaylaşır, hem de yufkaların parçalanmsını önler.

Üçüncüsü ise ayrı bir kapta hazırladığınız soğuk  su ısınırsa değiştirin,suyun soğuk olması gerekiyor haşlanan yufka hemen soğuk suyun içine atılıyor.

Eger hamurunu kendiniz yoğurmak isterseniz pişireceğiniz tepsinin büyüklüğüne ve kat sayısına göre yumurta kırın(mesela 6 yaprak yufka hazırlıyacaksınız 6 yumurta)yarım çay bardağı su 1 tatlı kaşığı tuz ilave edin, bu malzemenin aldığı kadar un ilave edin yoğurun,hamurumuz ne sert nede çok yumuşak olmasın açılabilecek kıvamında yoğurup 10 dakika dinlendirin.Dinlenen hamuru tepsinizin büyüklüğüne göre 6 veye 8 bezeye bölün nişastayla baklava hamuru gibi açın.Aşşağıda yazdığım işlemleri yapıp tepsiye dizin,fırına verin kızarana kadar pişirin.

Çok yumurtalı yapmak istemesseniz ki su böreğinin püf noktası ve  özelliği kat sayısına göre yumurta ilavesidir.Malum çoğumuzun kolostrolü yüksek yumurtayı azaltıp su ilavesini çoğalta bilirsiniz, yine aynı şekilde yukardaki belirtiğim gibi yoğurup nişastayla tepsinizin büyüklüğünde açıp hazırlaya bilirsiniz.

Bir püf noktası daha su böreğinin bol teryağla hazırlanması,eğer yiyebiliyorsanız tamamını tereyağıyla hazırlayın.Özelliği bol tereyağlıdır tamamı teryağıyla ağır geliyor diyorsanız, benim gibi birazını zeytinyağı veya sıvı yağ katabilirsiniz ama tamamı tereyağlı daha lezzetli oluyor.

Malzeme Listesi:

Bu malzeme yaklaşık 10,12 kişilik

  • 1 paket hazır yufka(içinde 6 tane var)
  • 125 gr eritilmiş  tereyağı
  • 1 türk kahvesi fincanı zeytinyağı(isterseniz tamamını tereyağı kullanabilirsiniz)
  • 200 gr tel peyniri(veya istediğiniz beyaz peynirde olur ama tel peyniri çok lezzet veriyor)
  • haşlamak için yaklaşık üç kilo kadar su
  • 3,4 yemek kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı

Tarif:

  • Tencereye suyu,yagı ,tuzu koyup kaynatalım,ayrı bir derin kaba soğuk suyumuzu  hazırlayalım,en alta koyacağımız yufkayı tepsimize haşlamadan koyup, üzerine erittiğimiz tereyağını zeytimyağıyla karıştıralım , karıştırdığımız yağdan 3 yemek kaşığı yufkanın üzerine gezdirelim.
  • Orta ateşte  kaynayan suyumuza yufkayı atalım,suyumuzun kaynama noktası fokur fokur olacak,3,4 saniye yufkayı haşlayalım, haşlanırken  yufkayı hafif yırtmadan spatula yardımıyla çevirelim,kevgir yardımıyla yufkayı alarak sızdırıp soğuk suya atalım, bu aşamada haşladığımız su eksilirse tekrar su ilave edelim yine kaynayınca işlemlerimize devam edelim.
  • Soğuk sudan çıkartıp elimizle suyunu hafifçe sızdıralım, katını açarak tekrar başka kevgire koyalım biraz bekletip oradan alıp tepsimize serelim,üzerine yine 3 yemek kaşığı yağ gezdirip, diğer yufkamıza geçelim,yufkamız bu işlemleri yaptığımz halde yırtılıyorsa hiç endişe etmeyin, dikkatlice serin pişince yufkalar yırtık olduğu anlaşılmıyor,tepsiden bütünmüş gibi çıkıyor .
  • Yufka 3  cü kata gelince arasına peynir veya istediğimiz harcı(kıyma ,ıspanak gibi) koyup, aynı ,işlemleri öbür yufkalara uygulayalım.
  • En üst yufkaya geldiğimizde, böreğimizi dilimleyip artan yağı üzerine gezdirelim.
  • Önceden ısıttığımız  180° C fırında altı üstü kızarana kadar pişirelim.Afiyet olsun.

Bu yazılarıda okumak isterseniz tıklayınız.

Ispanaklı lazanya

Kıymalı patatesli gül böreği

Ispanaklı kol böreği

Karnı yarık böreği

“Su Böreği” üzerine 20 yorum

  1. Sevgili Haticeciğim dün sayfan açılmıyordu yorum yazamadım.Bu
    gün çok şükür düzelmiş hazır yufkayla bende denedim gerçekten
    harika oluyor.Ellerine sağlık sevgiler.

  2. Bloglarda bir sorun var herhalde ondan girilemiyordur ben dışardan girebiliyorum.İlginiz için teşekkürler.Saglıcaka kalın inşallah,hayırlı günler derya.

  3. Denemedim ama zannedersem markadan markaya fark ediyor. Deneyip hep aynı markayı kullanmak lazım heralde.
    Ellerinize sağlık anlatım süper:)

  4. Ben yufkayı bim den almıştım tek marka satıyor bim, memnun kaldım.Biz böreği çok beğendik elde açılandn farkı yok.Sevgiler evatolyesi.

  5. nefis görünüyor ellerinize gönlünüze sağlık fatma hanım…tarifinizi deneyeceğim.hayırlı cumalar diliyorum.sevgiler…

  6. Teşekkür ederim yeşim hanım.Biz çok beğendik umarım sizde beğenirsiniz.Sizinde cumanız feyizli bereketli olsun inşallah.

  7. pötibörle pasta yaptınız mı hiç? herkes yapmıştır ya, hemen iki dakikada koy pötibörü, çikolata sür, al sana pasta :)) ülker şimdi pötibör çoko diye bi şey yapmış, aynı bizim yaptığımız gibi, uğraşmaya gerek de kalmadı. al bakkaldan, koy misafirin önüne :)) (http://www.facebook.com/Ulker?v=app_140225022661799)

  8. Merhaba aysun petibörle pasta yaptım ama pudingli oda çok nefis oluyor tavsiye ederim.Sizin dediğinizi denemedim,teşekkür edrim öneriniz için adresten inceliyeceğim.

  9. canım yine döktürmüşsün biz senle nasıl baş edeceğiz bilmem öptüm ablam

  10. merhaba gerçekten çok hoş olmuş bende hazır su böreği yufkası alıyorum ama bukadar güzel dğil mümkünse kullandığınızın markasını yazarmısınız

  11. Merhaba narin markasını unuttum ama bim den aldım.Tek marka satıyor başka marka yok ,alırken son kullanma tarihine bakarak alın.İkinci alışımda dikkat etmemişim, hep kontrol ederim kullanma tarihine bakarım halbuki gözümden kaçtı her herde paketin tarihi geçmişti açtığımda daha pişirmeden parçalandı, suya attığımdada eridi.Son kullanma tarihine bakıp bayat olmamasına dikkat edin.İlk pişirdiğim nefisti.

  12. merhaba çok açıklayıcı olmuş ben de aldım ama denemedim.şimdi yapacağım açıklamalar için teşekkürler

  13. Merhaba , sayfanızı nezaman başım sıkışsa ziyaret ederim. hep te memnun kaldım. şimdide öyle yarın oğlumun okul gezisi var, bende hazır su böreği yufkası almıştım. paketin üzerindeki tarif benim gibi bir acemi için yeterinde açık değildi. yardımlarınız için teşekkür ederim. Hayırlı cumalar.

  14. Teşekkür edrim Yasemin güzel yorumun için.Tariflerden memnun kalmana ayrıca sevindim, sanada hayırlı cumalar.

  15. bilen birinin anlatması ne hoş… dolaşırken o kadar yalan yanlış tarıflere raslıyosunuzkı ama tecrübeler sizi doğru yere götürüyor..elınıze sağlık

  16. Ben Teşekkür ederim Salfer,güzel temennileriniz için, okuduktan sonra ayrıca yorum bırakmanız, sitemiz açısından daha çok tarifler eklememize bizleri teşvik ediyor.Allaha emanet olun.

  17. su böreğini bir çok kez tavada bende denedim birşey sormak istiyorum fırında yapınca üstü yada kenarları kuruyormu

  18. Kolay gelsin İrem.soruna gelince dışı çıtır içi yumuşak oluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir