Fellah Köftesi

 

Merhabalar fellah köftesi adana,hatay yöresine ait, bu lezzetli köftenin tarifini mutfak sırları sitesinden aldım.Tarifi bizlerle paylaştığı için teşekkür ediyorum.Evdekilerin de beğenisiyle her zaman pişirecekler arasında yer aldı.Ben üşendiğim için köfteleri fındık büyüklüğünden biraz daha büyük yuvarladım yerken çatalla bölmek  zorunda kaldık,Ufak olunca daha lezzetli gibi geldi bize.Köftenin tadı mantıyı andırıyor,bulgur mantısı gibi bir şey.Tarifinde fındık büyüklüğünde yuvarlayın diye yazıyordu velasıl biz çok beğendik bu kadar uzun yazdığıma bakmayın resimler tefferruatlı olduğu için uzun görünüyor yapımı çok kolay .Tabi köftelerin minik yuvarlanması dışında  geçelim tarife.

Köftesinin Malzemesi:

  • 2 su bardağı kısırlık bulgur(200 gr lık bardak)
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 2 yumurta
  • 1 yemek kaşığı salça
  • yeterince tuz
  • yarım su bardağı un
  • karabiber,kimyon, yenibahar ve istadiğiniz köfte baharatlarıda olabilir
  • 2 kilo kadar köfteyi haşlamak için su

 

Sos malzemesi:

  • 3 tane domates
  • 4 diş sarımsak
  • 1 türk kavesi fincanı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası ,biber salçasıda olabilir
  • 1tatlı kaşığı kuru nane,pul biber,tarifte yoktu sumakta ekledim
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • köftelerin üzerine serpmek için ince kıyılmış maydanoz

Tarif:

  • Bulguru yoğurma kabıma alıp, üzerine sıcak suyu döktüm, diğer köfte malzemelerini ekleyerek, iyice yoğurdum.
  • Kaseye bıraz su koyup elimi batırarak malzemeden minik parçalar alarak yuvarladım,her parçayı koparmadan önce mutlaka elinizi suya batırmalısınız yoksa köfteler çatlıyor,bu işlemi köfte harcı bitene kadar uyguladım.
  • Kaynattığım suda köfteleri 25 dakika pişirdim, köfteleri kevgirle servis tabağıma aldım.
  • Yağı tencereye koyup küp şeklinde doğradığım sarımsağı içine atıp bir iki defa çevirdim,ardından küp şeklinde doğradığım domatesleri, salçayı,nar ekşisini ekledim, domatesler koyu kıvam alana kadar kavurdum.
  • Baharatını tuzunu ilave edip ocağı kapattım, kavurduğum sosu köfteleri sosun içinde dikkatlice karıştırdım, servis tabağıma aldım,ince kıydığım maydonazları serpiştirdim, üzerine yogurt döküp servis yaptım.Afiyet olsun.

Bu yazılarıda okumak isterseniz tıklayınız.

Mercimek köftesi .

Soğan halkalı bulgurlu köfte.

Bulgur yuvası .

“Fellah Köftesi” üzerine 40 yorum

  1. bu siteden güzel yemekler çıkar ben bi yaptim ama şahane oldu hele o fellah köftesi zaten onu yapamayanlara deyim tam tarifiyle olmuyor şu anda yazarken bile yiyorum şahaneee

  2. Yoğurdu sonradan üzerine döküyoruz Nevin,resimdede var zaten gözünden kaçtı her halde.Hayırlı ramazanlar.

  3. mrb ben bu köfteleri oglumun dogum günün de yapmak istiyorum ama bir gün önceden yaparsam nasıl olur bilmiyorum acaba köfteleri yapıp bir gün sonra haşlasam nasıl olur acaba?

  4. Merhaba Tuğba,
    Köfteleri bir gün önceden yapabilirsin ertesi gün haşlarsın. Tadında bir değişiklik olmaz. Kolay gelsin şimdiden eline sağlık.

  5. selam bız bu kofteyı yapıp normal kayserı mantısı gıbı hazırlarız uzerıne sarımsaklı yogurt ve salça sos ekleyın bol sumakk..hımmm enfes…. hatta o halıyle adınada kurt koftesı derdık…

  6. Teşekkür ederim Aslı,biz her iki türlüde yiyoruz, bir daki serfere önerini dikkate alacağım.Hayırlı ramazanlar.

  7. Arkadaşlar, ben de bugün yaptım fellah köftesini. Sosuna, domates salçası, biber salçası ve rende domatesi karışık koydum. Çok güzel oldu. Birşey sormak istiyorum. Nar ekşisini sosa nasıl karıştıracağız? Sos pişerken karıştırırsak, nar ekşisinin ısınması iyi olur mu? Nar ekşisi soğuk kullanılır diye biliyorum.

  8. Merhaba Funda nar ekşisi domatesler pişerken konuyor,nar ekşisinin pişmesinde bir sakınca yok,pişince lezetinden bir şey kaybetmiyor,uyardığın için ayrıca teşekkür edrim tarifi yazarken yazmayı unutmuşum hemen ekledim.Hayırlı ramazanlar ellerine sağlık.

  9. merhaba ben neslihan fellah köfte tarifini ilk defa duyuyorum ama denedim gerçekten çok güzel oluyo ellerinize sağlık….

  10. Afiyet olsun,elerine sağlık Neslihan beğenmene sevindim,tekrar başka tariflerde görüşmek dileğiyle.

  11. Selam, evde bu tarifle 2 defa pisirdim mukemmel oldu. simdi esim ve ailesi icin pisiriyorum. Umarim begenirler 🙂

  12. Elerine sağlık Özbahçeliler,beğenmene sevindim,şimdiden kolay gelsin.

  13. merhaba fatma hanım.ben ilk kez bugün fellak köftesi yapmayı denedim.sizin tarifinizi uyguladım ama 2 bardak su çok fazla geldi.acaba neden? tüm malzemeleri sizin ölçülerinize göre koydum.

  14. Özge hanım ellerine sağlık,soruna gelince bulgurun ne kadar kullandınız acaba?Bulguru kulanırken mutlaka ilave edeceğiniz su bulgurun ölçüsü kadar olmalı,örneğin 1 bardaksa bir bardak sıcaksu olmalı.eger yinede fazla gelirse bulgur su çekmiyor demekki,o zaman temkinli davranıp yarım ölçü ekşik katın suyunu çok kuru olursa sıcak su ilave edebilirsiniz.Benim yaptığım sulu olmadı resimdede gördüğün gibi,şimdiden kolay gelsin.

  15. teşekkür ederim fatma hanım.sanırım bulgur suyu çekmedi. Dediğiniz gibi suyu yarım ölçü eksik katınca gayet güzel oldu :)) tarif için teşekkür ederim.

  16. Ellerine sağlık Özğe hanım sorunun çözüldüğüne sevindim,sizlere afiyet olsun.Başka tariflerde buluşmak dileğiyle.

  17. arkadaşlar eğer hafiften yumurta tadıracak olursa yumurtalardan sadece birini katın diğerinin yerine ise 1 fincan irmik katın.. tarif için teşekkürler Fatma Hanım kolay gelsin…

  18. Adana Fellahlarından Türkiye’ye binlerce çeşitten özgün bir çeşit.Afiyet olsun.

  19. bende bu köfteyi yaptım nar eksisi koymadım.ama domates sosu ekşi oldu,,, kimse yiyemedi.neden öle oldu anlamadım ekstradan bişey de katmadım.ünüşü güzel ama herkesin damak zevkine hitap etmiyor.

  20. Sos hoşuna gitmediyse sadece yoğurt dökerekde yiyebilirsiniz Zehra.Bizler bulgurda ekşi tadını sevdiğimiz için severek yiyoruz.

  21. Ben hatay iskenderunluyum fellah köftesine yumurta konulduqunu ilk sizden öğreniyorum hanqi arkadas vermisse tarifi yanls vermis bi cok noktayı asıl fellah köftesini yeseniz tadından vazgecemezsiniz sos bozmus demis bir arkadas asıl bu yemegin olayı sos tabi sos doğru yapılırsa.Fellah köftesi bide ıspanaklıda yapılıo onuda denemenizi tavsiye ederim.Ayrıca hasladığınız suyunada ufak ufak köftelerden ekleyip yağ yaıkıp corbada yapıyoruz onuda denemenizi tavsiye ederm.

  22. Ufak fikirler vereyim denemenizi tavsiye ederm.Yumurta yerine un koymanızı tavsiye ederim yumurta konulmaz fellah köftesine.ayrıca sosunada domates konulmaz pişirilmez sos bizde zeytinyağı salca ve baharatlar sos halinde hazırlanıp ilave edilir soğuk sekilde sos pişirilmez birde böyle bir tarif denemenizi tavsiye ederim.Ayrıca hasladığınız suyun icine biraz hamurundan ayırıp kucuk köfteler yuvarlayıp yağ yakarsanız cok güzel bi corba oluo cok suda haslamayın ama ekşi sekilde.Yinede emeğinize sağlk asıl hatay mutfagından yaparsanız sosun ve lezzetin daha farklı olduğunu anlicaksınız yinede emeğinize sağlık.

  23. Teşekkür ederim Tuğba önerin için,fırsat bulursam uygulumaya çalışacağım tarifini.Ben hatay yöresinin köftesini yemedim pişirirsem paylaşırım herkesle.Aldığım tarif yumurtalıydı ayrıca bir çok tarif okudum fellah köftesiyle ilgili hepsinde yumurta vardı yöre farkıyla içindeki malzemeler değişebilir.Yinede teşekkür ederim önerin için.

  24. yarın misafirlerime yapıcam..ilk defa yapıcam..inş. böle güzel olur…ellerine sağlık

  25. Kolay gelsin Serap güzel olur inşellah merak etme.

  26. şimdi irmik mi koyucaz yoksa yumurta mı yapıcam ama kafam karıştı hangisiyle daha güzel oluyor

  27. Benim tarifde irmik yok Serap irmiklide yapmadım tadını bilmiyorum.Bu tarifin tadını sorarsan baba göre süper, herkesin damak tadı farklı olabilir bunuda nutmamak gerek.Şimdiden kolay gelsin.

  28. Bende deneyeceğim inşallah. Elinize sağlık fatma hanım

  29. Teşekkür ederim Sakine Hanım.Bulgurlu lezzetleri seviyorsanız beğeneceğinize eminim.Şimdiden ellerinize sağlık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir