Tombul Hamur

Merhabalar eltim Meral’ den aldığım tarif. Arnavutların lokma dediği , bazı yörelerde de bişi dendiğini biliyorum. Eltimin annesi Arvavut kökenli  onun anlattığına göre annesi lokma dediğini söylemişti. Lokmadan ziyade şişip kabardığı için bizim evde de tombul hamur diye geçer. Çocukların seveceği lezzetli tarifi, isterseniz peynir, domatesle sunun, isterseniz bizim yaptığımız gibi arasına reçel koyup  da yiyebilirsiniz. Her iki türlü de lezzetli oluyor. Bilhassa hafta sonu kahvaltılarında kalabalıkta daha da güzel gidiyor. Karadenizde şerbete atılan hamura lokma derler. Yörelere göre kızartma hamurlarının adı değişebiliyor. Bişi olarak adı geçen hamur yaş  mayayla kabartılıp hazırlanıyor,  hamurdan parçalar koparılıp kızartılıyor. Bizim pişirdiğimiz karbonatla hazırlanıyor ama kabartma tozu da kulanılabilir.

Malzeme Listesi:

  • 3 kişilik malzeme istediğiniz kadar artırabilirsiniz 240 gr lık bardak ölçüsü, unu 4 su bardağı kullanırsanız 1,5 su bardağı su katmalısınız.
  • 2 su bardağı tam buğday unu( beyaz un da kullanabilirsiniz daha güzel kabarıyor)
  • 1 su bardağından çok az eksik su
  • 1,5 çay kaşığı karbonat
  • 1,5 su bardağı fındık yağı veya sıvıyağ kızartmak için (yağı ne kadar fazla olursa o kadar güzel şişiyor)
  • 1 tatlı kaşığından az tuz

Tarif:

  • Unu, karbonatı, tuzu yoğurma kabıma aldım iyice karıştırdım.
  • Yavaş yavaş suyu ekleyerek hamurumu yoğurdum,eğer beyez un kullanırsanız 1 su bardağı  su yeterli oluyor, tam buğday unu su çekmediği için1 su bardağından 1 santim eksik kullanın yeterli oluyor.
  • Hamurumu unladığım tezgaha aldım oklavayla 1 santim kalınlığında açtım.
  • Açtığım hamurları kestim.(bu aşama istediğiniz büyüklükte olabilir)
  • Tencereye fındıkyağını koyup iyice kızdırdım, kızgınlık derecesi yağın içine  hamuru koyduğunuz zaman cızırdaması lazım.
  • İçine kestiğim hamurdan parçalar atarak( spatula yardımıyla hafif hamurları sallayıp kabarmasını sağlıyoruz)arkalı önlü kızarttım.
  • Kızarttığım hamurları  kağıt havlunun üzerine alarak fazla yağını çektirp servis tabağıma alıp servis yaptım.Afiyet olsun.

Not:Hamurları derin tencere de kızartırsanız etrafa yağ sıçramıyor. Derin çelik tencere kızartma için en uygun olanı. Kızartma yağlarını işiniz bittikten sonra kesinlikle lavaboya dökmüyoruz. Dökülen 1 su bardağı yağ 1 ton suyu ve denizi kirletiyormuş. Gelecekte çocuklarımıza temiz çevre ve çeşitli balıklar bırakmak istiyorsak bu yağları biriktirip, toplayan geri dönüşüm yerlerine telefon edersek, kapımızdan kendileri gelip alıyorlar. Geri kazanım bilgilerini bu sayfadan öğrenebilirsiniz. Televizyonda geri dönüşümle ilgili oturumu seyrederken bu numaraları almıştım.Geri dönüşüm yağlarını artık muhtarlıklar topluyor.Çevre bakanlığının emriyle semt muhtarları atık yağları topluyor.Bulunduğunuz semtin muhtarlığına gidip atık kutusu için ayarlanan bidonlara bırakabilirsiniz.Detaylı bilgi için muhtarınızdan bilgi alabilirsiniz.Ben artık muhtarlığa bırakıyorum.

“Tombul Hamur” üzerine 2 yorum

  1. eşim arnavut. onların tarafı da buna PİŞİ diyorlar ve içini boş olarak hazırlıyorlar.

  2. Merhabalar sevda eltimlerde boş olarak seviyorlar yanın da peynir bizim ev de arasına illa bir şeyler koyup sandaviç gibi yemeyi seviyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir