Kış Hazırlıkları – 4 Közlenmiş Patlıcan

Közlenmiş Patlıcan

Merhabalar közlenmiş patlıcanı hazırlayalı uzun zaman oldu.İyi bir netice almadan yazmak istemedim çümkü henüz deneme aşamasındaydı.Sonucu güzel olunca sizlerle paylaşacağım.Aslın da patlıcanı fırında közleyip buzdolabı poşetlerine pişireceğim kadarını  koyup dondurucuya atıyordum.Pişireceğim zaman bir kaç saat önceden dondurucudan çıkarıp  kullanıyordum.Bu sefer kış hazırlıklarında olduğu  gibi hazırladım sıcak sıcak kavanoza koyup kaynattığım sıcak suya oturtup diğer patlıcanlar közlene kadar soğumasını önledim.Üstüne eklediğim sıcak közlenmiş patlıcanı ekleyip  üzerine zeytinyağı döktüm aralarına sarımsak ve tuz ekledim.Kapağını kapatıp kaynattığım  suda baş aşşağı  biraz kaynatıp soğumaya bıraktım.Detaylı şekilde aşşağıda yazacağım.Biliyorum geç kaldım bu tarif için seneye inşallah faydası olur.Dediğim gibi biraz bekleyip neticeyi görmek istedim ki daha faydalı olsun.Közlediğimiz patlıcanları kışın çıkartıp salatalarda, erse yapımında istediğimiz şekilde kullanabiliriz.Kapağını açmadıktan sonra uzun süre durabilir kapağını açtıktan sonra buzdolabına kaldırmamız gerekiyor .Ağzı açılınca  bozulabilir.Kavanozumuz büyük olduğu için gerekli kadarını alıp  diğer kalanını üzerine biraz daha zeytinyağı döküp dolapta bir kaç gün daha beklete biliriz. Bir yöntem daha uyguluyorum onu da kıskardeşim bana  anlatmıştı.Fırında kızartarak dondurucuda saklama yöntemi  onu daha sonra detaylı şekilde yazacağım.Nihayet kavanozu açtım.Patlıcanlar bügün közlenmiş gibi duruyorlar.İstediğim gibi kullanmak amacıyla buz dolabına kaldırdım.Yukarda belirttiğim gibi yaptığım hazırlıktan emin olmak için kapağını açmadan yazıyı yayınlamak istedim.Sizlerle paylaşacağım ve yanlış bilğilendirmemek için.Şimdi eminim artık patlıcan zamanı geçti ama seneye inşallah sizlere faydası olur.

Köz kapya biber turşusu konservesine buradan ulaşabilirsiniz.

Köz biber turşusunun yapım aşamalı videosuna buradan ulaşabilirsiniz.

Kızarmış patlıcan konservesine buradan ulaşabilirsiniz.

Közlenmiş Patlıcanlar  Soğuyor

Malzeme Listesi:

  • 18 tane patlıcan yaklaşık 3 kilo geliyor
  • 10 diş sarımsak
  • biraz deniz tuzu veya kaya tuzu
  • kavanuzun üstünü örtecek kadar zeytinyağı
  • 1,5 kiloluk steril edilmiş kavanoz bu malzemeyi ikiyede  böle bilirsiniz ozaman 1 kiloluk 2 tane kavanoz

Tarif:

  • Fırınımı ızgara düğmesine getirerek kızdırdım patlıcanların yarısını fırına atıp közledim.
  • Közlediğim patlıcanları alıp diğer taraftan kalan patlıcanlarımı közlenmeye koydum
  • Közlediğim patlıcanların kabuklarını soyup bütün olarak  kavanoza 2 sıra  yerleştirdim aralarına tuz ve sarımsak ekerek işlemimi patlıcanlarım bitene kadar devam ettim.
  • Diğer tarafta  derin bir tencerenin yarısına kadar su koyup kaynatım altını kıstım.İçine kavanozumun ağzı yukarı gelecek şekilde  oturttum diğer patlıcanlar közlenene  kadar soğumasını önledim.
  • Fırındaki közlenen diğer patlıcanlarımı çıkarıp soydum,steril edilmiş kavavoza yukarda anlattığı şekilde dizdim.
  • Kavanozumun  ağzı iki parmak boşluk kalana kadar  aynı işlemleri devam ettim.
  • Üzerine zeytinyağını koyup kavanozumun kapağını sıkıca kapadım.
  • Baş aşağıya tencereye oturtup 10 dakika kaynatıp kavanozumun kapağının  sıkıca kapanmasını sağladım.
  • Eğer kavanozumuz iyice sıkılmamışsa zaten sızacaktır o zaman kavanozu tekrar çıkarıp kapağını yenilememiz yeniden sıkmamız gerekiyor.
  • Sızmıyorsa sorun yok demektir 10 dakika kaynadıktan sonra tencereden çıkarıp yine başaşşağı soğumaya bıraktım.
  • Soğuyunca ertesi günü kullanacağım zamana  kadar mutfak  dolabana  kaldırdım.Afiyet olsum.
  • İsterseniz  közlediğimiz patlıcanların bir kısmını dondurucuya kaldırabilirsiniz.

Konserve Sıkacağı

Kış hazırlığı domates sos yapımına buradan ulaşabilirsiniz.

Kış hazırlığı biber sos yapımına buradan ulaşabilirsiniz.

Kış hazırlığı bamya yapımına buradan ulaşabilirsiniz.

Not:Ben yılar önce konserve yaparken sıkması zor oluyordu.Büyük marketlerin birinde görmüştüm temin etmiştim ama hangi market olduğunu hatırlamıyorum çok uzun zaman oldu.Ozamanlar  iki tane büyük market vardı ya Carrefour yada Miğros hangisi olduğunu hatılamıyorum.Kavanoz kapağı sıkacagı.Sizlerde büyük marketlere uğradığınız zaman temin edebilirsiniz.Kavanozu sıkmak daha kolay oluyor.Önce elimle sıkıp sonra sıkacakla iyice sıkıyorum daha garantili oluyor.Zaten kavanozun kapağı tutmuyorsa atıyor.Tekrar yeni kapakla yeniliyorum.Bilginiz olsun diye yazdım.İnşallah  hazırlayacak olanlara faydası  olur.

“Kış Hazırlıkları – 4 Közlenmiş Patlıcan” üzerine 37 yorum

  1. Fatoşum bakıyorum kış hazırlıklarına başlamışsın biz daha başlamadık artık bakar bakar yaparız…

  2. ben sarımsak yemiyorum. aynı işlemleri sarımsak koymadan da yapabilirmiyim.

  3. Tabi yapılabilir eylül niye olmasın.Sarımsağı lezet vermesi amacıyla konuluyor.Hayırlı ramazanlar kolay gelsin.

  4. ben uyanınca başlıcam inşallah ypmaya yalnız ben kavanozlara koymak istemiyorum deepfreze atmak için ne yapabilirim yardımcı olursanız sevinirim.

  5. Özden merhaba patlıcanları közledikten sonra kabuklarını soyup soğumaya bırak buzdolabı poşetine veya plastik buzdolabı kabına kulanacagın miktar ayarlayıp soğutucuya kaldırabilirsin.Közlediğinin hepsini birden tek kaba koyma dolaptan çıkardığın zaman çözülünce bir daha soğutucuya konulmaz kullanmak zorundasın kulanamadığın miktar ziyan olur.şimdiden kolay gelsin. hayırlı ramazanlar.

  6. fatma merhaba teşekküler verdiğin bilgiler için ben bilinçsizce yaptım siteye bakmadan ne çıkarsa bahtıma dedim anlattıgın gibi yapmışım sağol sanada hayırlı ramazanlar

  7. Tarifiniz ve paylaşımınız için teşekkürler. patlıcanlar Közlenme işleminden sonra süzgeç veya elekte süzülmeye bırakıldıktan sonra kavanozlanırsa acımsı tatı gider daha lezetlı olur.atrıca domatesle beraber kavanozlarsanız kışa hazır yemek olur.

  8. İyi bir fikir Kadriye teşekkür ederim paylaştığın için,Ben patlıcanın közlenmiş acımsı tadını seviyorum,kabuklarını soymak için bekletirken bir kısmı akıyor zaten.Yinede o tadı sevmeyenler için güzel paylaşım,hayırlı ramazanlar.

  9. patlicanlari kavonoza koyarken zeytinyagi degilde normal sivi yag kullansak fark edermi acaba

  10. Sevmiyorsan zeytinyagını,sıvı yağ kullanabilirsin bir sorun çıkacağını zannetmiyorum,sadece lezzetinde biraz farkeder.Şimdiden kolay gelsin Elif.

  11. paylaşımların için teşekkürler.ben bir şeyi merak ediyorum patlıcanlar kabukları soyulduktan sonra illaki soguyacak .hepsiniz soyduktan sonra kavanozlara koysak ve hepsini kaynatıp ısıtsak nasıl olur ? Birde annem konserve yaparken kavanozu kaynatıyormus sonra malzemeyi ekliyormus o şekilde nasıl olur tavsiye edermisiniz sanki o daha kolay gibi geldi bana.

  12. birde közlenmiş kırmızı biber konservesi için tarif verirseniz çoooookkk sevinirimm

  13. Hiç ikisi bir arada denemedim Rukiye ama bir sorun çıkacağını zannetmiyorum,sadece biberin kokusuyla,patlıcanın acı tadı bir birine geçer,rahatsız olmassan tadının karışmasından yapabilirsin.

  14. Tarif diyorsan sitede bulabilirsin,közlenmiş biber salatası ve kavurması var tıklarsan ulaşabilirsin,yinede önerin için teşekkürler başka tarifler hazırlasam paylaşırım sizlerle.
    https://www.mutfakpenceresi.com/2011/09/zeytinyagli-koz-kirmizi-biber/
    Sıcak olarak patlıcanları koymamızdaki neden kavanozun kapağının daha iyi tumasını sağlamak,hiç senin önerdiğin gibi denemedim,hepsini soyduktan sonra kavanoza dolduracaksanda sana önerim dolduracağın kavanozun,yine kaynayan suyun içinde olsun ki kavanozun sıcaklığı gitmemiş olsun,sonuçta kaynatma işlemini kavanozun sıkı tutmasını sağlamak vakumla vazifesini sağlamak kızım senin önerdiğin gibide olur diyor ama ben öyle denemedim,sonuçta malzemenin ziyan olmasını istemem,eğer denersen sonucunu bizimle paylaşırsan sevinirim, kavanozu kaynatabilirsin dezenfekte olur,bir sakızcası yok.Şimdiden kolay gelsin

  15. merhaba.. acaba sadece közlenmiş biberi de aynı yöntemle konserve yapabilir miyiz? diğer sitelerde tüm biber tarifleri sirkeyle .. ama eşim sirke sevmez. teşekkürler..

  16. Sirke koymayabilirsin Latife,aynı yöntemle kırmızı biberide hazırlayabilirsin sadece zeytinyağı tuz ilavesiyle.Şimdiden kolay gelsin.

  17. Ya bnm annem diyoki içine su koyulmaz ynalış almışsındır bir türlü anlatamadım 🙂

  18. Hayırlı ramazanlar Hatice,kavanozun içinde su yok, dikkatli okumamışın her halde,patlıcan, tuz ve zeytinyağından ibaret,başka bir şey yok.tencerenin içine su koyup kaynatmamızdaki maksat közlenen patlıcanın kabuklarını soyarken soğuyor,kavnozun kapagının tutması için bu sıcak su işlemini yapıyoruz.Şimdiden kolay gelsin,yazıyıdikkatlice bir daha oku.

  19. CANIM ELLERİNE VE EMEĞİNE SAĞLIK,BİZDE YENGEMLE EMİN OLAMIYORDUK KÖZ.PAT.KONSERVESİNDEN 1 YILLIK EMEĞİN BİZİM ÇOK İŞİMİZE YARIYACAK ,KÖZ KIRMIZI BİBERDE OLUNRMU DENEDİNİZMİ….TEKRAR ELLERİNİZE SAĞLIK.

  20. Olur tabiki sibel köz kırmızı biberde aynı şekilde hazırlayabilirsiniz.Şimdiden kolay gelsin.

  21. Fatma Hanım;
    Kapakları kapatmada bir püf noktası var:
    Kapaklar zaten yenidir ve içleri temizdir.
    Ancak kavanoza malzeme koyarken şişenin kapağa temas eden yerleri ıslanabilir. Burası kağıt peçeteyle çok iyi silinip kurulanmalı.
    En önemlisi ise yağ:
    Eğer kapağın temas ettiği yere yağ değerse muhtemelen o kavanoz başarısız olacaktır. Böyle bir durum olursa kavanozu boşaltıp deterjanla yağlanan yeri güzelce temizlemek dışındaki her şey riskli.
    Böyle içine yağ konan konservelerde yağı çok ama çok dikkatli kullanmak gerek.

  22. Şenol bey yağı en son konulduğu için dikkatli dökülürse kapağa bulaşmıyor.Çok fazla yağ kullanılmıyor sadece üzerini örtecek kadar,ikinci si kavanozun kapağı çok sıkı kapatıldıkdan sonra hiç bir sorun çıkmıyor önemli olan hava almaması.
    Yağı neden dikatli kullanmak gerek onu anlıyamadım sebebini biliyorsanız paylaşın lütfen.Şimdiden teşekkür verdiğiniz bilgi içinederim.

  23. Bahsettiğiniz gibi dikkatli dökülmesi gerektiğinden bahsettim zaten. Bulaştırılmazsa sorun yok.
    Eğer yağ bulaşığı olursa, o kavanoz kesine yakın ihtimalle hava alıyor çünkü. Sebebi de daha akışkan hale gelen yağın, kaldığı aralıktan dışarı sızıp boşalan yerden hava griyor olması sanırım.
    Kulakları çınlasın annem bir seferinde 5-10 kavanoz kızartmayı çöpe atmak zorunda kaldıktan sonra bunu keşfetmişti. Bilgi de oradan geliyor 🙂
    Biz de 25 kavanoz kadar kırmızı kapya ve patlıcan közledik ve kızarttık. Tarifinizdeki gibi yaptık ama konserve yapınca kavanozları kaynattıktan sonra soğuyup tencereden çıkartınca kapaklarının içeri çökmüş olduğunu görürdük. Halbuki bunların kapakları çökmedi. Sizde kapaklar içeri çökmüş müydü? Üstten bastrınca kapak içeri çökebiliyor, basıp bırakınca tak diye ses çıkartıyor.
    Şimdi bir beyaz kağıt üzerine ters kapaklayıp bıraktım. Akşama kadar dursun, yağ sızıntısı olmazsa tamam diyeceğim ama içimde de bir kurt var. Çok emek verdik gerçekten.

  24. İçinize şüphe düşmesin Şenol bey yağ kapaktan sızmıyorsa kesin yüzde yüz tutuyor, deneyimlerime dayanarak bunu söylüyorum,hava alıyorsa mutlaka sızıyor.Dediğinizde haklısınız kavanozun ağzının sıkı kapanması için çok iyi kurulamamız gerek,yağ kaygan olduğu için sıkı kapanmasını engeller.Ben önce ıslak bezle siliyorum sonra kuru bezle iyice kuruluyorum,kuru olduğuna emin olunca kapağı kapatıyorum.Kapak konusuna deyineceğim kimi kapak tıklamaya biliyor içinde havayla ilgi,birde tam konserve gibi kaynatılmadığı için şişmiyor kapağı,kapağı ters çevirip kaynatmadaki sebebim kapağın sıcaklı esnasında daha sıkı kapanmasını sağlamak.Yinede fikrinizi beyan ettiğiniz bilginizi paylaştığınız için teşekkürler.Güle güle yeyin kışlık hazırlıklarınızı.En iyisi kavanoza boşaltırken yağ değmesini istemiyorsanız büyük ağızlı huni kullanın o zaman kesin değmez,yağ huniye değeceği için kavanoz daha sıkı kapanır.Bu fikirde şimdi aklıma geldi bilmem yardımı olurmu,bulaşık makinesini tuz koyma hunusi bu iş için iddeal olur.Yağ yerine birdaki denememde tuzlu su koyup hazırlarım bakalım o zaman ne sonuç verecek deneyimim olumlu olursa paylaşırım herkesle.Söylemeyi unuttum kavanozu sıcak olarak,kapağı aşşağıda olarak soğuyana kadar bir gece bekletilmasi gerek,onu yaptınızsa sızıyorsa hava alıyor demektir,sızmıyorsa bir sorun olmaz.

  25. fatma hanım bendende 1 öreri her sebe yaparım biberleri tavaya ı yemterimek kaşığı yağ koyup tavanın ağzını kapakla örterim ve kızartırım sonra kapağı açıp çeviririmkızaranı çıkarıp patlıcan kızartırım onuda çıkartıp bol domates kabuğu soylmuş küçük doranmış 3 4 diş sarısakdomates suyunu biraz çektimi maydonozve kızaran biber ve patlıcanı koyuyorum iyice tuzunu gibikavanoza koyup ağzını silip kapağı k apıyorum kalı sofrabezini4 kat yapıyorum şişeyi ters çevirip örtüyorum ertesi gün şişeye bakıyorum şahane çökmüş etiketin üzerine tarihini ve içinin malzemesini yazıyorum kapağına yapiştırıyorum kışın mis gibi az yağlı kızartma hazır etli ve zeytin yağlı memeklerimi hep böyle yapıyorum herkese tavsiye ederim

  26. Fatma hanım bugün bende yapıcam tarıfınız hem anlaşılır sekılde hemde detaylı tarıf için teşekkürler 🙂

  27. Teşekkür ederim Ayşegül, hadi bakalım kolay gelsin.

  28. tarif için çok teşekkürler… tam da bunu arıyordum. Çok yardımcı ve açıklayıcı bir sayfa buldum.. 🙂

  29. cok guzel ellerinize saglik .. gercekten ben de yapmayi dusunuyoru artik resmen bayildim..:)

  30. Merhabalar,
    patlıcanları kavanozda yapmaya cesaret edemiyorum.Bozulur diye korkuyorum.Bir defasında biber patlıcan domatesi tavada kızartarak yaptım ve hepsini çöpe attım tadını hiç beğenmedim çünkü.Benim sormak istediğim közlenmiş patlıcan divrizdemi kavanozdamı daha lezzetli oluyor ?

  31. Hülya hanım difrizdede lezzetinden bir şey kaybetmiyor,ben her ikisinide denedim, lezzet olarak fark göremedim,uğraşmak istemesseniz difriz daha pratik.Kapağı tuttu tutmadı derdi yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir