Sütlü Kara Kabak Tatlısı

Kara Kabak: Bademli Ve Dondurmalı!

Merhaba. Enis Abim ve Sevilciğim bayram ziyaretleri esnasında bize hediye olarak kara kabak ve isli çerkez peyniri getirdi.Evin kızı olarak abimizin getirdiği kabağı pişirmek ve yazmak bana vazife oldu. Kara kabağı sadece resminden görmüştüm ama nedir nasıl pişirilir hiç bilmiyordum. Enis Abim sağolsun çerkez usulü tarifi bize anlattı. Kara kabağın özelliği tatlısının süt ile pişirilmesiymiş. Onlar iki türlü pişirirlermiş. Birincisi sütün yüzde sekseni bitip, yüzde yirmisi kalana kadar yapılan fırınlama yöntemi. Diğeri de kabak yumuşayınca sonlanan, bol sütlü, kaşıklanarak yenen tencerede pişirme yöntemi. Biz ikinci tencere yöntemiyle pişirdik. Tarifin geri kalanı aynı tek farklılık pişirme şeklinde.

Kara Kabak Tatlısı

Ama sizlere pişirirken yaşadıklarımı da anlatmak istiyorum. Kabak süt ve şekerle pişip, yumuşayıp, sütün kesik kesik olduğunu ve üzerinin kremalandığını farkedince panikledim. Hemen Enis Abimi arayıp durumu anlattım. O da tebessümle bunun olması gereken olduğunu sulu sulu yiyemeyecek olursak fırında iyice sütü çektirebileceğimi söyledi. Kabağı tattığımda gerçekten çok lezzetliydi. Hatta süt sanki peynirleşmiş gibiydi. Eşim de bu tatlının ona hoşmerimi (bir tür peynir tatlısı) hatırlattığını söyledi. Önce tanelerini tabağa alıp üzerine peynirimsi kısmını ve suyunu ekleyerek servis yaptık. Annem yeni sunum şekli denemek için tüm tatlıyı blenderdan geçirdi ve pelte gibi servis yaptı. Son olarak da üzerine dondurma ekleyerek servis etti. Tabii tahmin edersiniz biz bu servis çeşitliliğinde kabağı çarçabuk mideye indirdik. Özetle hepimiz bu sütlü kabağı çok sevdik. Sevmesine sevdik de bir daha nereden bulacağız. Enis Abi başına iş aldın artık her fırsatta bu kabaktan getirmeni isteriz…

Bal kabağı unsuz şekersiz pastaya buradan ulaşabilirsiniz.

Pişmeden Önce Kara Kabak

Malzeme Listesi:

  • 1 adet kara kabak (bizimki yaklaşık 2,5kg. kadar vardı)
  • 2 litre süt (tarifte kabağın üzerini örtecek kadardı)
  • 1,5 su bardağı şeker

Not: Tarifte kabağın üzerini örtecek kadar süt denmişti. Bizim kabağımızı 2 litre süt örttü, ama bizce süt fazla geldi. Çünkü kabak çok çabuk pişti ve yarısı kadar süt koysaydık daha yoğun bir kıvam olurdu. Pişirecek olanlara 1 litre sütle denemelerini tavsiye ederiz.

Tarif:

Kabağın kabuk kısmını patates soyucuyla  ince soyduk,eşit şekilde dilimledik. Tencereye kabakları koyup, şekerini ve sütünü ekledik. Kısık ateşte kabak yumuşayıncaya kadar pişirdik. Bir süre sonra süt kesiliyor, endişelenmeyin. Kabağı sulu olarak, yada bizim sonradan yaptığımız gibi blenderdan geçirerek servis edin. Dondurma bu tatlıya çok yakıştı, servis önerimizdir. Afiyet olsun.

Bu yazılarıda okumak isterseniz tıklayınız.

Etimekli kabak tatlısı

Tahinli bal kabağı

Pirinçli sütlü kabak tatlısı .

Kabak tatlısı tatlısı.

Bal kabaklı puding

“Sütlü Kara Kabak Tatlısı” üzerine 12 yorum

  1. BU TATLIYI ÇOK SEVERİM AMA NASIL YAPIKDIĞINI BİLMİYORDUM.ANNEANNEMİN BANA HER YAZ YAPTIĞI ÇOCUKLUĞUMU HATIRLATAN BİR TATLIDIR.YER VERDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM HEMEN YAPMAYA KOYULCAM İNŞALLAH ANNEANNEMİNKİ GİBİ LEZZETLİ OLUR.

  2. bu kabak karadeniz bölgesine hastır bu tatlıda oraya hastır ramazan bayramında vakfıkebirde idim yengem 2 tane verdi bu kapaktan 1 rini bu gün hanım yaptı nefis bir tat hem hafif işyerindeki arkataşlara tatdırdım çok beğendiler gercekten çok güzel bir tatlı afiyet olsun

  3. Tarifi aldığımız kardeşimiz de Bursalı ,Hanımı Adapazarlı ama Hanımınınmı yoksa kendi memleketinemi ait yaptığımız tatlı bilmiyorum.Demekki Karadenizdede pişiriyorlarmış,eşininde ellerine sağlık Göksel,sizlerede afiyet olsun.

  4. bursa mustafakemalpaşada çok meşhur bu tatlı ben 5 aylık evliyim kayınvalidem kemalpaşalı bana bu kabağı ilk verip pişirme şeklini anlattığında içimden ıyyy demiştim ama eşim sevdiği için pişirdim gerçekten mükemmel bi lezzet 🙂

  5. Bizde sevdik tadını,arda bir pişiriyoruz.Sana evliliğinde mutluluklar dilerim Bihter.

  6. bende kemalpaşalıyım kabaklar akaşamdan şekere yatırılır sabaha kadar kabak kendi suyunu bırakır.Kabaklar yumuşayıncaya kadar kendi suyunda pişirilir daha sonra süt konulur.biraz daha pişirilip püre haline getirilir sonra fırınlanır.

  7. Elerine sağlık Nihal,süt sonradanmı ekleniyormuş belkide bizim pişirdiğimizde sütün kesilmesi ondandır.Demekki süt piştikten sonra ekleniyor.teşekür ederim bizlerle bilgini paylaştığın için bir daki sefere senin yazdığın gibi pişireceğim.Ben ilk defa pişirdim tarifide kızımın arkadaşı verdi.

  8. Bence firinda yapin.Uzerine sut kremasi da ekleyin .Hosmerimle sut receli benzeri bir lezzet ekleniyor.Iyice cektirin suyunu/sutunu.Kabaklarin cekirdeklerini saklayip meraklilarina verin ya da siz de dikin.Cogalsinlat.

  9. Teşekkür ederim önerin için Şule Hanım,bizim tatlımızız tadıda hoşmerim gibiydi,yukardaki yazımızda belirtmiştik gözünden kaçtı her halde,fırında pişirmekte güzel fikir en kısa zamanda denicem.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir