Cevizli ve Çikolatalı Kek

Cevizli ve Çikolatalı Kek

Merhaba, uzun zamandır evin kızı olarak bir tarif yazmamıştım. Bayram misafirlerine yaptığım kekin tarifini paylaşmak istedim. Bu arada geçmiş bayramınızı tebrik ederim.

Aslında ben oğlumu da düşünerek 5 yumurtalı, sütlü ve kuruyemişli bir kek yapmak istemiştim. Bunun için bir internet turu attıktan sonra, portakal ağacının bir tarifinde karar kıldım. 5 yumurtayı zaten hazırlamıştım, kırdım. Neden sonra yorumlara bir bakayım dedim. Yorum yazanların çoğu kekin söndüğünü ve tutturamadıklarını yazmış. Çok az kişi başarılı bir kek yapabilmiş. Üstelik kekte süt yoktu, oysa sütlü bir kek olsun istemiştim. Ben de misafirler söz konusu olduğu için işi riske atmak istemedim. Yumurtalar da kırılmıştı, yapacak birşey yoktu kendi kekimi üretecektim. Sonuçta bu kek ortaya çıktı. Çok beğenildi. Kuru meyve kullanacaktım ama evde tatlı yapmak için sakladığım lindt çikolatam bana göz kırpınca kekim çikolatalı oluverdi. Beklediğimden de iyi bir kek ortaya çıktı, besleyici bir kek yapmak isteyenlere öneririm. Bir sonraki sefere bu tarifle farklı malzemeler kullanmayı düşünüyorum. Umarım siz de bizim kadar seversiniz.

Not: Benim kalıbım oldukça büyük olduğundan, bu kek kalıbıma sığdı. Daha ufak kalıpla pişirmek isterseniz malzemeleri azaltarak kullanmanızı öneririm. İyi kabaran bir kek olduğundan taşabilir.

Malzeme Listesi:

  • 5 yumurta
  • 5 türk kahvesi fincanı şeker
  • 2 türk kahvesi fincanı sıvı yağ (ben fındık yağı kullandım)
  • 3 türk kahvesi fincanı süt (sütler sütçü Aysun’dan)
  • 4 bardaktan 2 parmak eksik un (bardak 250ml.lik)
  • 1 paket karbonat (5 gr.)
  • 90 gr. bitter çikolata (ben 300gr.lık “lindt dark chocolate” paketinden 3 dilim kullandım)
  • 2 avuç dolusu bütün ceviz

çikolata sos için:

  • 60gr. bitter çikolata
  • 6 yemek kaşığı süt

Tarif:

Yumurta, şeker, yağ, süt sırasıyla birer birer eklenip, çırparak iyice karıştırılır. Un azar azar eklenerek kıvamı kontrol edilerek karıştırmaya devam edilir. En son karbonat eklenir, çırpma teliyle değil de kaşıkla karıştırarak hamura yedirilir. Ceviz ve bıçakla irice kıyılmış çikolata eklenir, şöyle bir karıştırılıp yağlanmış kalıba boşaltılır. 175°C fırında 50 dakika pişirilir. (Bu süre fırınınızın ayarına göre değişebilir. Yarım saatten sonra gözünüz kekin üzerinde olsun.) Pişen kek üzeri örtülüp bir süre dinlendirilir.

Bu arada çikolata sozu hazırlamak için iç içe giren iki ısıya dayanıklı kap ayarlayalım. Büyük olana su koyup ocağa oturtalım. Küçük olanı da su dolu kabın içine oturtalım. Çikolatayı ben mari usulü eritmek üzere küçük kabın içine kıralım. Eriyen çikolataya sütü birer kaşık ekleyerek katalım. Sosumuzun akışkanlığını zevkimize göre ayarlayabiliriz. Ben oğlum kek istediği ve durmadan “anne, anne” diyerek keki gösterdiği için daha fazla uğraşamadım. Sosum biraz koyu oldu. Siz daha akışkan bir sos hazırlayabilirsiniz. Ilık kekin üzerine çikolata sosunu gezdirerek dökelim ve kekimiz servise hazır. Afiyet olsun.

“Cevizli ve Çikolatalı Kek” üzerine 3 yorum

  1. tarifler güzel farklı tariflere açağım çikolataya bayılırım :-)))

  2. merhaba
    250 gr lik 4 bardak un, neredeyse bir kg un mu kullandiniz
    emin misiniz:))

  3. merhaba tülay,
    sanırım tarifte ml yerine gr yazmışım, hemen düzeltiyorum, uyarınız için teşekkürler. ama evet gerçekten de 4 bardaktan 2 parmak kadar eksik un kullandım. emin olamazsanız siz unu azar azar ekleyip kıvamına bakarsınız. kalıbım oldukça büyük ve yüksekti. üstelik süt, 5 yumurta, yağ epey fazla bir sıvı karışım oldu. siz daha küçük bir kek yapmak isterseniz ya da kalıbınız ufaksa malzemeleri orantılı olarak azaltarak deneyin derim. benim hazırladığım kek karışımı boza kıvamından az daha koyuydu. 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir