Dut Yaprağı Sarması

 

Merhabalar daha önceki yazımda Sofra Dergisinin temuz sayısında çok güzel tarifler olduğundan bahsetmiştim yazdığım tarifide ordan aldım.Hafta sonu Maltepede oturan aile dostumuzu Ahmet abimiz hanımı Meryem yengemizi ziyarete gittik.

Meryem yengemiz bahçeye kara lahana ektiğinden bahsetti.Bende karalahana istedim .Kuzuşumu da alıp bahçeye lahana toplamaya indik lahanaları toplarken dut ağacını gördüm Hemen heyecanla atladım dut ağacının yapraklarındanda isterim Meryem yengemiz sağolsun tabi toplaya bilirsin dedi, körpecik yapraklar ağaçtan topladım eve gelince ertesi günü hemen sarmayı hazırladım.Karalahanadanda dible yapıp fırsat bulduğum zaman siteye yazacağım.Sarmalar harika oldu iyikide denemişim evdekilierinde hoşuna gitti, mutfağımıza yeni bir sarma daha girmiş oldu.Bu yemeği hazırlayan dergiye yazan Gülşen Yılmaz hanımada burdan teşekkür ediyorum.Dutun kendisinin şifa olduğu gibi yaprağınında şifa olduğunu yazmışlar.

Dutta bulunan resveratrol adlı antioksidan madde kötü kolosterol üzerindeki etkisiyle kronik kalp- damar hastalıklarına karşı koruma sağlarken bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı oluyor.İştah problemi olanlarında iştahını artırıp enerji veriyor.Sabahları aç karnına yenilen dut bağırsakların çalışmasınada yardımcı oluyor. Ayrıca hepimizin bildiği gibi, dut  pekmezde demir olduğu için, kansızlığa da iyi geliyor. Bir ara kansızlık tedavisi görürken, epeyce pekmez tüketmiştim. Meryem yengeme de buradan lahana ve dut yaprakları için teşekkür ediyorum.

Malzeme Listesi:

  • 500 gr dut yaprağı
  • haşlamak için 2 litre kadar su

İçinin Malzemesi:

  • 400 gr dana kıyma
  • 5 tane kuru soğan
  • 1 su bardağı pirinç
  • 2 adet sarımsak
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 çorba kaşığı nar ekşisi
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı su
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 avuç maydanoz(ben ekledim)
  • 1 avuç reyhan(ben ekledim)
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Tarif:

  1. Dut yaprağını 5 dakika haşladım.Soğuk suya alıp süzdüm kenara koydum.
  2. Ayrı bir kaba kıyma,kıyılmış soğan,sarımsak,salçanar ekşisi,karabiber, pul biber,tuz,zeytinyağının  yarısını, 1 çay bardağı suyu ilave edip iyice karıştırdım.Pirinci , kıydığım maydonoz,reyhanı ekleyip harmanladım.
  3. Kenara koyduğum dut yaprağına 1 yemek kaşığı kadar koyup yaprak sarar gibi sardım.Bu işlemi dut yaprakları bitene kadar devam ettim.Sardığım sarmaları tencereye dizdim.Üstüne limonu sıkıp,  üstüne geri kalan zeytinyagını gezdirdim, örtecek kadar sıcak su koydum.
  4. Kısık ateşte arada bir kontrol ederek sarmalar pişene kadar pişirdim.Sıcak servis yaptım.

Afiyet olsun.

Not: “Yaprak nasıl sarılır?” diye sorarsanız, fotoğraflı anlatımlı sarma tarifime buradan ulaşabilirsiniz.

Bu yazılarıda okumak isterseniz renkli yazıları tıklayınız.

Erikli Pazı Sarması

Pazı Sarma ve Kabak Dolması

Karalahana Sarması

“Dut Yaprağı Sarması” üzerine 10 yorum

  1. tarifinizi aldım bizim kocaman bir dut ağacımız var bende deniycem inşallah herkesin damak tadına hitap eden bir lezzeti vardır o kadar büyük bir ağaçki eğer güzel olursa hepsini toplayıp salamura yapıcam 20 kilo çıkar heralde verdiği meyve 15 kilo inşallah güzel olur tarif için tşk ederim kendinize iyi bakın 🙂

  2. Şimdiden ellerine sağlık Sevgi dut ağacınızın olması ne güzel eskiden bizim de vardı şimdi yerinde yeller esiyor.Sana önerim dut yaprağını toplarken taze ve yumuşak görünümlü olanlarını tercih etmeye dikkat et,kart olanları sert oluyor pişmiyor.Hadi bakalım kolay gelsin,umarım beğenirsin biz çok beğenmiştik sevgiler.

  3. tşk ederim canım benim yanlız sana bir sorum olucak şu anda hazırladım sabah topladım kart olmayanları kaynattım pis kokuyor biraz ben şimdi korktum tattığın zamanda aynı kokuyu alıyormusun ve üzüm yaprağından güzelmi tadı eğer olumlu yönde onaylarsan büyük bir tencerede yapıcam yoksa denemelikmi yapsam ne dersin bitanem ilk defa yapıcam hiç bilmiyorum sayende denemiş olucam işin erbebı sensin

  4. Merhaba Sevgi bu konularda uzman değilim naçizane kendim hazırlayıp pişirdiğim yemekleri ve deneyimleri sizlerle paylaşıyorum önce teşekkür ederim güzel yorumun için.Soruna gelince pis kokuyor derken anlamadım ne demek istediğini.benim kaynattığımda kötü bir koku olmadı yeşil yaprak ot kokusunda oldu.Sonuçta dutun kendisini yiyoruz yaprağıda zararsız hatta daha besleyici, etle ve baharatla pişince lezzetleniyor.Bizim karadenizde lahanada haşlarken çok kötü kokar. çoğu insan nefret eder haşlanırken karana kokusundan ama etle ve baharatla buluşunca ortaya nefis lezzet çıkıyor.Dut yaprağıda öyle olsa gerek.Ben haşlarken rahasızlık hissetmedim kokusunda bana kötü gelmedi, sana kolay gelsin,pişirince sonucu paylaşırsan çok sevinirim sevgiler.

  5. Elerine sağlık pınar.Beğendiğine sevindim,pişirdiğim zaman biz de çok sevmiştik.

  6. evet haklısınız ben bugün denemek için yaprak sarması ile karışık yaptım,çok güzeldi.karalahana gibi kokusu da yoktu.tavsiye ederim deneyin.

  7. Ellerine sağlık jale beğendiğine sevindim.Sizlere afiyet olsun.

  8. Kolay gelsin Fatma Öztürk dut yapraklarının körpe olanlarını seçersen daha lezzetli oluyor kart yapraklar biraz sert oluyor.Şimdiden ellerine sağlık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir