Evde Waffle ve Dondurma Keyfi

Merhaba. Uzun bir aradan sonra mutfak ekibinin kızı olarak nihayet bir tarif paylaşıyorum. Annem yemek günlüğünde öyle azimli ve istikrarlı yazıyor ki bana hiç gerek kalmıyor desem yeridir. Ben de diğer ziyaretçiler gibi bugün ne yazdı diye açıp bakıyorum. Annem bu ara yapılan dondurma etkinliğine katılmak istediği söyledi ve benden tarif istedi. Bugün sizinle o tarifi paylaşacağım.

Geçen yaz yaptığım bu dondurmayı hepimiz çok sevmiştik. Üstelik her çeşidi yapılabiliyor. Ben de oğlum dünyaya geldikten sonra dondurma, pasta, çikolata her ne isterse ev yapımları ile onu büyütmeye karar vermiştim. Çok mecbur kalmadıkça, hazır yiyeceklerden uzak tutmayı istiyordum. Şimdiye kadar çok şükür bunu başardım. Bebekliğinde ilk tattığı atıştırmalıklar kuru meyve ve yemişlerdi, bunları çok sevdi Allah’tan… Bu dondurma, O’nun ilk dondurma tadımı olacak. İnşallah büyüdükçe yemek seçimleri doğal olanlara doğru gelişmeye devam eder.

Dondurma tarifimiz Maraş usulü. Servis yaptığımız kaseleri ise waffle tarifinden yaptık. Belki şaşıracaksınız ama waffle tarifini 18 aylık oğlumun izlediği TRT Çocuk kanalındaki çizgi karakter aşçılardan dün aldık. Bu programda iki çizgi karakter çocuk, diğer çocuklara basit ve lezzetli yiyecekler hazırlamayı öğretiyorlar. Oğlumu yeterince büyüdüğünde mutfağa sokmayı zaten kafama koymuş durumdayım. Oğlumun da mutfakla çok ilgili olduğunu düşünüyorum. O da sever ve isterse, bir gün onun pişirdiği bir tarifi sizinle paylaşacağım günlerin gelmesini çok isterim. Gelelim tariflerimize…

Evde dondurma hazırlama rehberine(roma usulü) buradan ulaşabilirsiniz.

Vişneli maraş dondurmasına buradan ulaşabilirsiniz.

Yoğurtlu dondurma

Limonlu Parfe

Yoğurtlu Vişne Sorbe

Çilekli dondurma

Kokulu siyah üzümlü dondurmaya buradan ulaşabilirsiniz.

Kavunlu dondurma

Dulce de lehceli dondurma

Maraş Usulü Dondurmalar

Sade Dondurma Malzeme Listesi:

  • 2 su bardağı keçi sütü,bulamazsanız normal inek sütü (250 ml büyük bardak ölçüsü)
  • 1 su bardağı süt kreması
  • 1 yemek kaşığı sahlep (aktarlarda bulunabilir)
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik toz şeker
  • 1 çay kaşığı vanilya (annemin isteği üzerine koyduk, olmasa da olur)

Çilekli Dondurma Malzeme Listesi:

  • 2 su bardağı süt(250 ml bardak ölçüsü)
  • 1 su bardağı çilek püresi (biz çileği blenderda püre yaptık)
  • 1 yemek kaşığı sahlep (aktarlarda bulunabilir)
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik toz şeker

Dondurma Tarifi:

Yapmak istediğiniz dondurmanın malzemelerini bir tencereye alın ve çırpma teliyle karıştırın. Tencereyi kısık ateşteki ocağa oturtun ve karışım kaynayana kadar karıştırarak pişirin. Yoğun ama akışkan bir karışım elde edeceksiniz. Dondurma yeterince soğuduğunda dondurucuya koyacağınız kaba boşaltıp, buzlukta soğutmaya başlayın. Arada bir dondurmayı çıkarıp karıştırın ve tekrar dondurucuya kaldırın. Dondurma dışından içine doğru donmaya başlayacaktır, karıştırmak dondurmanızın çıtır çıtır buz olmasını önleyeceği gibi, dışının sert içinin yumuşak olmasını engeller. Dondurma karıştırılamayacak kadar sertleştiğinde karıştırmayı bırakın. Dondurmanızı piştikten 12 saat sonra servis yapabilirsiniz.

Bu dondurma süt yerine tamamen meyve püresi kullanılarak da yapılabilir. Tamamen hayal gücünüze kalmış. Yaz aylarında bir çok çeşit denenebilir. Karpuzlu, kavunlu, damla sakızlı, şeftalili, çikolatalı, bademli, karamelli,… Aklınıza her ne geliyorsa ölçülere sadık kalarak değiştirip kullanın. Afiyet olsun.

Küçük Aşçıların Waffle Tarifi

Waffle Malzeme Listesi:

  • 3 yumurta
  • 5 yemek kaşığı şeker
  • 5 yemek kaşığı erimiş tereyağı
  • 3 çay fincanı süt (biz çay bardağı kullandık)
  • 2 çay fincanı un (biz çay bardağı kullandık)
  • 1 çay kaşığı vanilya özütü (biz bunu eklemedik)

Maraş Dondurma

Waffle Tarifi:

Tüm malzemeleri sırayla çırparak derin bir kapta karıştırın. Varsa waffle makinesinde, yoksa bizim gibi yapışmaz tavada yağ koymadan, karışımdan bir kepçe dökerek sırayla arkalı önlü, krep yapar gibi pişirin. Şekil vermek için bir kasenin içine sıcakken oturtup şekilllendirin ve soğumasını bekleyin. (Waffle sıcakken kaseye yerleştirdik, soğuduğunda bu şekli aldı. Waffle kururken çökme olmasın diye kağıt peçeteyi buruşturup, top şeklinde ortasına koyduk.) Servis yaparken çıkarıp kullanın. Afiyet olsun.

Not: Küçük Aşçıların tarifi biraz yumuşak oluyor ve dolapta bekleyince sertleşiyor. Külah için orijinal külah tarifi deneyebilirsiniz.

“Evde Waffle ve Dondurma Keyfi” üzerine 8 yorum

  1. kreb yapar gibi dökmenize gerek yok zaten krep yapmışsınız. waffle marketten alınarak yapılması mümkün değil.waffle ile sizin yaptığınız arasında temel 3 farklılık vardır. 1 yumurta tadı gelmez 2 yumuşak ve kalın olur ama ağızda erir ve çikolata ve meyvenin tadını ağızda bırakır. 3 ağızınız içine sıvanmaz. yine cesaretiniz için tebrik ederim.

  2. Önder Bey bu işi yapan biri olarak yorum yazdığınız için teşekkür ederiz. Esasen biz klasik waffle yapmaya çalışmamıştık. Dondurmamıza kase pişirmek istemiştik ve bu yüzden krep yapar gibi ince döktük ve yoğun halde hazırladık. “waffle marketten alınarak yapılması mümkün değil” gibi bir ifade kullanmışsınız. Bu durumda waffle üreticisi olarak siz, waffle yaparken değişik maddeler mi kullanıyorsunuz?! Bu bildiğimiz doğal ürünlerle üretilemiyorsa, ben bir tüketici olarak dışarıda waffle yeme konusunu bir daha gözden geçirsem iyi olur. Sizin waffle tarifinize uymasa da bildiğimiz taze yumurta, mis gibi sağılmış süt ve doğal unla yapılmış bir waffle yemeği ve çocuğuma yedirmeyi tercih ederim. Bu durumda mutfakta cesur! olmaya devam etsem iyi olacak galiba değil mi?

  3. banada cesaret verdınız.yapam dıye düşünürken makınası olmadanda yapılabılecegını görmüş oldum tşkr..

  4. Şimdiden ellerine sağlık, kolay gelsin Fatma sonucunu paylaşırsan bilerle sevinirim.

  5. Benim bebeğimin gıda alerjisi var süt kreması yerine ne kullanabilirim?Ayrıca tarif çok güzel sağlıklı dondurma yemek daha güzel olur . Teşekkürler.

  6. Ayşegül krema yerine badem sütü kullanabilirsin,300 gr kadar kabuğu soyulmuş bademi,2 su bardağı suyla blendırda çok ince olmayacak şekilde çek,bir gece beklet,ertesi günü süz,suyunu süt yerine kullan.tadı nasıl olur bilemiyorum.Dondurma gibi olurmu,ancak sen deneyerek öğrenebilirsin,süzdüğün bademleri kek,kurabiyede kullanabilirsin,krema yerine başkada bir şey gelmiyor aklıma,krema dondurmada kıvam ayarlayıcı,yada hiç koymaya bilirsin ama dondurmanın tadına garanti verememem,dondurma gibi olurmu bilemiyorum.Deneyerek sen ancak keşfedebilirsin,çocuğun için geçmiş olsun,sanada kolay gelsin hayırlı ramazanlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir