Ev Yapımı Çemen

Ev yapımı Çemen

Merhabalar uzun zamandır ev yapımı çemeni yapmamıştım.Çocuklarım küçükken çok sık yapar ekmeklerine sürer iştahla yerlerdi.Dünürümün yolladığı ev salçası bitmeden yapıp tekrar eski günleri yad ettim kızımla .Kızımın pek hoşuna gitti uzun zamandır yememiştik.İçindeki malzemeler çok basit salça peynir ve baharattan oluşuyor eskiden margarinle yapıyordum şimdi margarin kullanmadığımız için zeytinyağı kattım tereyağı da olabilir.Belkide çoğumuzun bildiği tarif ilk defa yapacak olanlara kolay bir tarif.

Malzeme Listesi:

  • 5 yemek kaşığı domates salçası
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 kibrit kutusu kadar peynir
  • 15 tane kırılmış ceviz
  • 1 diş sarımsak
  • yeterince karabiber,pulbiber,kimyon,yeni baharveya istediğiniz baharatlar

Tarif:

Bütün malzemeleri bir kapta iyice karıştırıyoruz. Fırından sıcak çıkarddığımız ekmeğe sürüp afiyetle yiyoruz.Yanındada mis gibi çay eşliğinde servis yapıyoruz. Afiyet olsun

“Ev Yapımı Çemen” üzerine 11 yorum

  1. bu tarifi biz yıllar önce ankarada bir ahbabımızdan öğrenmiştik güzel bir tarif ismine zıkkım diyorlar ankarada ellerine sağlık göreleden sevgiler

  2. geçenlerde ev salçası yaptık eşimle ve bugün yaptığımız salça ile çemen yapmak geldi aklıma. benimde çocukluğumda annem yapardı hep şimdi o günlere gittim. bu tarifi de hemen yapıcam.
    çok teşekkürler…

  3. saat gece yarısı ve canım birden çemen çekti tarifinizi aldım saat geç oldugu için cevizleri ezmekte m.rabotunu çalıştıramıyorum cevizleri aparatla kırdım yarın sabah hemen yapıyorum kütahya da fakir sucuğu derler adına genelde tarif için teşekkürler

  4. adı çemen ama içinde çemen yok tarifi beğenenler çemenin ne olduğundan hab yok sanırım

  5. Bu tarifin ne olduğunu bilmiyorum lakin kesinlikle çemen değil. Çemenin, ise çok farklı tarifleri olsa dahi temelinde olmazsa olmaz çemen ve destekleyici olarak da sarımsak ile kırmızı biber karışımıyla yapılan bir mezedir/koruyucudur.

    İyi bir çemen için tavsiyem; çemen tozu, sarımsak tozu, toz acı biber, toz tatlı biberi damak zevkinize göre karıştırıp, sulandırmak için de domates suyu kullanmanız.

  6. övünmek gibi olmasın ama ben bir kayserili olarak çemen konusuna müdahil olmak istiyorum…bu tarifi kendim evde yaptım…gerçekten çok güzel oldu…teşekkür ederim…

  7. diğer çemenden bahsetmiştim ben o çemenin tarifini vermiyorlar

  8. Zeynep diğer çemen derken anlıyamadım neden bahsettiğini hiç açıklama yapmamışsın,benim bildiğim verdiğim tarifler.Belki adı başka bir şey olabilir içine konulan malzemeden bahsetteydin soruna cevap verebilirdim.

  9. Aslında arkadaşlar benim yaptığım ev usulu basit çemendir.Bazı yörelerde muhammara derler içine ekmek kırıntısı koyarlar.İstanbulda bu karışıma biz çemen diyoruz.Tabiki Anadoluda Gaziantep’de Kayseride çemen diye adlandırılan farklı bir şey kırk çesit baharattan hazırlanan çesni türünde,beyefendinin dediği gibi koruyucu özelliği var,pastırmanın dış yüzeyine,çerkezlerin yaptığı acukayada katılır,biber domates salçasına karıştırılıp kahvaltılık meze olarak sunuluyor.Her yörede adı faklı olarak biliniyor.Ben neden bu yorum yazan arkadaşlara cevap vermemişim bilemiyorum,gözümden kaçtı her halde.Tarifleri karıştırıken yorumları gördüm yazma gereği duydum.Olumlu olumsuz yorum bırakan herkese teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir