Mektup Böreği

Mektup Böreği

Merhabalar. Hazırlayıp pişirdiğim börek Şile’nin Ağva yöresine ait. Mektup böreğinin tarifini kız kardeşimden aldım. Kız kardeşimin kayınvalidesi kendisi yufkasını açıp pişiriyormuş. Kardeşim bana “abla sen hazır yufkayla da hazırlayabilirsin” dedi. Onlar pişirdikleri zaman severek yiyorlamış. Ben böreği beğendim. Damadım “börek biraz yavan olmuş, sivri biber, domates ve kırmızı biberle daha da lezzetli olabilir” dedi. Ayrıca yufka iki kat olduğu için böreği kalın buldular. Kızım da bulguru böreğe pek yakıştıramadı, sade olsa daha lezzetli olurdu diye önerdi. Olumsuz eleştirilere rağmen pişirmek isteyenlere bir alternatif diye siteye yazdım. Tek katlı yufkadan daha çıtır çıtır olur. Sıra geldi sizlerle paylaşmaya. Böreğin adını mektup şeklinde sardığım için mektup böreği koydum. Sizler de ister mektup şeklinde isterseniz de yufkayı tepsiye sererek yapabilirsiniz. Ben malzemesinde biraz değişiklik yaptım, baharat ve et kullandım. Orjinal tarifte et yoktu. Kardeşim Zekiye’ye de buradan tarif için teşekkür ediyorum, kayınvalidesine de selamlar. Bir de biraz kaşar eklenirse daha da lezzetli bir börek olur sanırım.

Malzeme Listesi:

  • 5 yaprak yufka
  • 1 su bardağı süt (200 gr lık bardak)
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 tane yumurta (1 tanesinin sarısı ayrılıp üstüne sürülecek)
  • bir avuç maydanoz
  • üzeri için susam ve çörek otu

İç Malzemesi:

  • 400 gr mantar
  • 100 gr küçük küçük doğranmış antirikot parça et
  • 6 sap yeşil soğan
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 1 su bardağı pilavlık bulgur (200 gr lık bardak)
  • yeterince tuz, pul biber, karabiber, yeni bahar

Tarif:

Soğanları ayıklayıp doğradım, tencereye koydum, yağını ekleyip etle birlikte biraz kavurdum. Mantarları ayıklayıp uzunlamasına doğradım, tencereye ekledim, onu da kavurdum. Bulguru yıkayıp tencereye kattım, biraz kavurarak kaynar suyunu ilave ettim. Baharatını ekleyip bulgurun suyunu çekmesi için ocağı kıstım. Bulgur suyunu çekince maydanozunu doğrayıp ocağı kapattım. Derince bir kasede yumurtayı çırptım, içine yağı ekleyip tekrar çırptım. Sütünü katıp karıştırdım, bir kenara koydum.Yufkayı ikiye böldüm bir tanesini tezgaha serip yarısına kadar hazırladığım yumurtalı sostan sürerek bir kanadı üste gelecek şekilde katladım (yani ikiye katladım), yarım olan yufka çeyrek oldu. Tekrar üstüne yumurtalı sostan sürerek hazırladığım mantarlı harçtan ortasına tahta kaşıkla dolu dolu bir kaşık koydum.Yufkayı mektup zarfı gibi katlayıp her katladığım kanadına yine yumurtalı sostan sürdüm. Katlanan tarafı alta gelecek şekilde yağlı kağıt serili tepsiye dizdim. Bu işlemleri öbür yufkalar için de uygulayıp, üzerine yumurta sarısı sürüp susamla çörek otu serptim. 200° C kızdırdığım fırında kızarana kadar pişirdim. Kızarınca fırından çıkarıp sıcak sıcak servis yaptım. Afiyet olsun.

Bu yazılarıda okumak isterseniz tıklayınız.

Patatesli cevizli sarma börek

Su böreği

İncirli bohça böreği

Makarna böreği

“Mektup Böreği” üzerine 5 yorum

  1. merhaba,sitenizi beğenerek takip ediyorum,her zaman yapılabilecek kolay tarifleri açıklayıcı anlatıyorsunuz.bulduğum andan beri merakla tarifleri okuyorum ellerinize sağlık,iyi günler.

  2. Sultan Hanım, olumlu eleştiriniz için çok teşekkür ederim. Eksiklerim olursa ya da sizin de denememi istediğinzi bir tarif olursa bana iletirseniz sevinirim. Tariflerimin birilerine ulaştığını öğrendiğimde çok memnun oluyorum. Paylaşmak çok güzel bir duygu. Beğendiğiniz ilginç bulduğunuz tarifleriniz olursa bizlerle de paylaşmanızı arzu ederim.

  3. fatma hanım,cevabınız büyük incelik yemek yapmayı yeni lezzetleri çok seviyorum.mantarlı etli pilavınıza ve daha denemek için bekleyen tariflerinize bayıldım.Ben dün annemlere beyti kebap yaptım isminden hep korkardım zor diye ama çok kolay ve lezzetli denerseniz beğeneceğinizi umuyorum,görüşmek dileğiyle…

  4. merhaba sultan hanım öneriniz için teşekür ederim en kısa zamanda pişirip siteye yazacağım sevgiler.

  5. bu tarifi ben vermiştim ama bu börek bambaşka bir şey olmuş yapanlara afiyet olsun eminim bu da çok güzeldir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir