Elmalı Turta

Elmalı Turta

Elmalı turta çocukluğumda benim ilk yaptığım tatlıydı. Özellikle Allah rahmet eylesin canım babam bayılmıştı. Bu tatlının benim için çok fazla anlamı var ve hep anılarımı canlandırır. Şimdi ona da bu tatlıyı pişirip yedirmeyi çok isterdim. Ama takdiri ilahi… Artık aynı adı taşıyan torununa yediriyorum.

Daha önce annem şeftalili turta yayınlamış, ancak tarifini benim yazmam için boş bırakmıştı. Turta hamuru bu tarifin aynısıdır. Başka başka tarifler denemiş olmama rağmen, bu hamurdan başkasını çok beğenmedim. Bu hamur bizim klasik tarifimiz oldu. Hamura, annemin tarifinden esinlenerek sıvı yağ da ekledim, çok daha lezzetli oldu. Haklıymışsın anneciğim, teşekkürler…

Malzeme Listesi:

hamur malzemesi

+ 3 adet yumurta

+ 250 gr tereyağı

+ yarım çay bardağı sıvı yağ

+ 1 paket kabartma tozu

+ yarım su bardağıdan bir parmak fazla şeker

+ aldığı kadar un

iç malzemesi

+ 4 adet elma

+ yarım su bardağıdan bir parmak fazla şeker

+ 1 tatlı kaşığı tarçın

+ 1 su bardağı kavrulup kırılmış fındık

Tarif:

Yumurta, şeker, küp küp doğranmış tereyağı ve sıvıyağını karıştırma kabında iyice mıncıklayın. içine azar azar un ekleyerek ele yapışmayan bir hamur elde edin. Ben 3 kupadan 1 parmak eksik un kullandım, tam geldi. En son unu katmadan önce kabartma tozunu da hamura yedirin. Hamur hazır olunca buzdolabında dinlenmeye bırakın. İsterseniz bu hamuru pişirmeden 12 saat önce bile yapabilirsiniz. Ama çok beklemek istemiyorum derseniz, siz içi hazırlayıp soğutana kadar geçen zaman bile yeterli olur.

İçi hazırlamak üzere elmaları soyup, bir tencereye rendeleyin. Üzerine şekeri ekleyip önce kısık ateşte, elmalar yumuşayıp suyunu salınca harlı ateşte pişirin. Elmalı iç, hamuru ıslatmayacak kadar kıvam alana dek pişirin ve ocağı söndürüp tarçını ve fındığı ekleyin. Karıştırarak soğutun.

Hamurun yarısını 27 santim ebatında tart kalıbına ya da iyi pişiren herhangi bir tepsiye merdaneyle açıp serin. (Yarım santimden biraz kalın olsa yeterli olur.) Kalıbın kenarlarını da kaplamayı unutmayın. Bir hamur havuzu elde edeceksiniz. Bu hamuru 175°C de 20 dakika fırınlayın. Hafif kabarıp, renk değiştirmeye başlayınca fırından çıkarıp, elmalı içi üzerine serin. Hamurun kalan yarısını da merdaneyle açıp ister bütün, ister şerit halinde kesilmiş olarak turtanın üzerini örtün. Burada şekil sizin hayal gücünüze kalmış. Turtanızı 25 dakika daha fırınlayın. Süre dolunca bir süre fırında soğumaya bırakın. Ilınınca servis tabağına aktarın. Afiyet olsun.

Püf Noktaları:

+ İkiye bölünen hamurun kalan yarısını beklerken dolaba kaldırmayı unutmayın! Soğuk hamur daha kolay açılıp şekil alacaktır.

Okuyuculardan tarçının elmayı karartıyor diye şikayet almıştım,içine konulan toz tarçın yerine çubuk tarçın ilave edip elmayı çubuk tarçınla pişirirseniz,kararmayı önlemiş olursunuz.

+ Kalıbını önce tereyağ ile yağlayın, ardından biraz un serpin. Böylece hem kekler hem de turtalar kolayca çıkacaktır. Yalnız unu iyice silkelemeyi unutmayın, yoksa hamurunuzun altında beyaz tabakalar oluşacaktır.

Bu yazılarıda okumak isterseniz tıklayınız.

Portakal dilimli turta

Vişneli turta

Kayısılı sandaviç turta

“Elmalı Turta” üzerine 75 yorum

  1. Turtayı çok severim. Dayımın ruhuna gitsin inşallah. Ellerinize sağlık.

  2. cok güzel cok begendigim bir site allah sizi inandırsn bütün misafirlerim bu siteden yemeklerini yapıyor.iyi günler.lütfen yeni tarifler ekleyin.

  3. Merve hanım olumlu güzel yorumunuz için teşekkür edrim.

  4. ben bir aşçıyım ama bu kadar kolay bir turta tarifi görmedim hemen yapmaya başladım ve tadı allah sizi inandırsın hayatımda yediğim en kötü turta ama yıne bu siteyi rencide etmek istemem fakat çok kötü elden ne gelir üzgünüm:((((

  5. çok güzeldi arka arkaya 2 tepsi yaptım fatih bey size katılmıyorum

  6. bende size katılmıyorum fatih bey tadının güzelliği yapana bağlıdır bence burda sadece tarif veriliyor 🙂

  7. İlk kez turta yapacağım ve sizin tarifinizi güzel ve güvenilir buldum. Umarım iyi bir sonuç alırım. Sonuçları paylaşacağım, teşekkürler tarif ve fotoğraf için.

  8. Umarım beğenirsin esra yapımı kolay zorlanmadan hazırlayacaksın.Sana kolay gelsin şimdiden ellerine sağlık.

  9. elinize saglık fatma hanım hem yapımı kolay hem tadı güzel fatih bey sizde ukelalık yapmayın bence aşçıysan aşçılıgını bil seni ilgilendirmez iyi kötü olması hem sen gerçek bir aşçı olsaydın emege saygıyı bilirdin

  10. bende ilk kez yapacağım ve bu tarifi güzel buldum fakat aklıma bişey takıldı genelde bunu içine yumurtada koyuyorlar bunda yumurta yok neden acaba bunun yanıtını alabilirmiyim sizden fatma hanım

  11. Merhaba Setanur hamur bu tarifte yumurta var gözünüzden kaçtı her halde

  12. nasıl yani?? tarifte 3 yumurta diyor, hamuru anlatırken de yumurtadan bahsetmiş. yanlış mı yaptım ben şimdi. çocuklar mahvedecek beni…..

  13. Tarifi doğru uyguladınız Yorumda bir karışıklık olmuş düzeltim.Umarım tarifi beğenirsin Neslihan biz severek tüketiyoruz.Ben bazen yorumları yazarken karıştırabiliyorum.Ellerine sağlık yiyenlere afiyet olsun.

  14. ilk kez yapacaktım çok tarife baktım ama bu kadar ayrıntılı olanını bulamadım denicem umarım tadı da okadar güzeldir:))

  15. Eminim beğenirsin Dilek sonucu bildirirsen çok sevinirim.Şimdiden kolay gelsin elerine sağlık.

  16. şeker yerini bir bardak pudra şekeri ve una ilave olarakta nişasta ekleyince hamur daha güzel oluyor bence 🙂

  17. Ellerine sağlık Kübra tercih meselesi,bir daki sefere önerini dikkate alacağım.

  18. ilk kez elmalı turta tapacağım inşallah güzel olur yalnız evde borcam yok fırın tepsisine yapsam kötü mü olur ki?

  19. Fulya fırın tepsini belirtmemişsin,küçük mini fırınn tepsisiyse olur tabi,büyük fırın tepsisine malzeme ölçüleri az gelebilir onu dikkate almalısın.şimdiden kolay gelsin.Biz borcamda pişirmedik zaten,yaklaşık 28,29 çapında tart kalıbında pişirdik.

  20. benim isteğim turtanın üstüne bir de muhallebi ilaave olması tarifini yaparsanız çok sevinirim (üstü meyvesini vişne ile yapacağım)Allah kolaylıklar versin sevgilerimle

  21. arkadaşlar elmalı kurabiye,tart yada turta yaparken elmalı harç neden kararıyor. parlak iştah açıcı görünmüyor. ceviz ve tarçını atınca rengi çok kötü oluyor acaba bir püf noktası var mı

  22. Mine kolay gelsin elmaları soyduktan sonra limonlu suyla yıkarsan daha az kararma olur,bir de hemen kulalanmalısın bekletmeden harcı.Cevizi ve tarçını en son elmaya kat,yinede kararmasından sikayet edersen yoğururken tarçını hamura ilave et ,maksat mis gibi koksun ha elmada olmuş,ha hamurda farketmez önemli olan tarçının lezzetlendirmesi.Benim bildiklerim bu kadar afiyet olsun.

  23. mrb bn ilk defa yapcm insllah gzldr yorumlara bakılırsa herkez beqnmş ama kararmaa sorunu varmış herhlde

  24. Kolay gelsin İrem okuyucuların bahsettiği elmaların pişince renginin değişmesi sanırım,ilaki olur rengindeki değişiklik,tarçını ve ceviz son anda katılırsa daha aza indirilir.Benim için pek renginin değişmesi pek sorun olmuyor ama rengini beğenmeyen olabilir.Tadı lezetli oluyor şimdiden ellerine sağlık.

  25. vallaha ilk defa yaptık annemin ellerinden bal damlıyo şu fatihe inanmayın fatih aşçı değil çöpçü olur

  26. Ellerineze sağlık Merve .Sizlere afiyet bal olsun Allaha emanet olun.

  27. borcam da kaç dakıkada pişer bu hiç denemedim borcam da normal tepside yaptım uzun sürer diye. şimdi yaptım hatta soğumaya bıraktım.. tarif için tşk. ler

  28. Kolay gelsin Betül ben borcamda pişirmedim hiç,tart kalıbında pişirdim 20 dakikada pişmesi lazım.

  29. ilk defa yapıcam arkadaşlar normal ( Yuvarlak ) Tepside olurmu görüş ve fikirlerinizi alabilirmiyim tadı nasıl olur . ?

  30. Olur tabi Ezgi resimde gördüğün gibi yuvarlak,yaklaşık 28,29 ebatında tepside pişirildi.Daha büyük ebatta bir tepside pişirirsen iç az gelebilir ona göre hazırla. Şimdiden elerine sağlık kolay gelsin.Tadında bir değişiklik olmaz.

  31. Bugün tarifinizi denedim tadı mükemmel oldu fakat hamuru ısınmamış fırına koyunca yayıldı,unu da az geldi sanırım ama yine de çok güzel oldu.
    teşekkür ederim.

  32. Ellerine sağlık Ayşe Seval, eminim bir daki sefere tecrüben artıkça turtan daha da güzel olacaktır.

  33. Merhabalar,bende görüntüsü buna benzer bir tarif yapıyorum.sadece hamuru hazırladıktan sonra içini hazırlayıp döküyorum üzerini şekillendirdikten sonra daha parkak görünmesi için yumurta sarısı sürüp fırına veriyorum.Fırından çıktıktan sonra biraz soğumasını bekliyorum ve pudra şekeri serpiyorum.AYRICA BEN FATMA HANIMIN DİĞER TARİFLERİNDEN DE DENEDİM HİÇ BİR OLUMSUZLUKLA KARŞILAŞMADIM.ZATEN KENDİSİ YAPARKEN KARŞILAŞTIĞI SORUNLAR OLURSA BİZDE AYNI ŞEYLERLE KARŞILAŞMAYALIM DİYE AYRINTILI BİR ŞEKİLDE YAZIYOR.Tariflerini gönül rahatlığıyla uygulayabilirsiniz..herkese kolay gelsin ve afiyet olsun..:)

    ,,,,,ü

  34. Elerine sağlık Gülcan hanım beğendiğine sevindi.Ayrıca güzel dileklerin için teşekkür ederim.Allaha emanet olun.

  35. ben bu tarifi 2 ay nce yaptım ve müthiş oldu yalnız ben bugday nişastası da koydum daha hoş oldu ve üst kısmı kalın oluyo alt hamuru biraz daha kalın tutun derim.müthiş tarif ve çok güzel oldu herkes bayıldı teşekkürler !!

  36. tarifinizi çok beğendim ilk defa yapıcam hafta sonu pikniğe ğidecez yapmayı düşünüyorum inşallah güzel olur bi değişiklik olsun istiyorum dua et fetmacım

  37. Kolay gelsin Sümeyye yapabilirsin yapımı çok kolay.Şimdiden afiyet olsun.

  38. bugün iftara yapıcam bu turtayı. heryerden baktım en makul tarif sizinki oldu inşallah iyi olucak sonuc 🙂

  39. bugün teyzeme misafir geliyo tatlıyı benim yapmamı istedi bu turtayı denicem inş. güzel olur 🙂

  40. Olur tabi Hümeyra Ravzanur niye olmasın,şimdiden ellerine sağlık,kolay gelsin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir