Aşure Tarifi

İlk aşure yapmayı yıllar önce manevi annemden öğrenmiştim. İlk yaptığım aşureler onunki gibi lezzetli olmuyordu. Ekşi ve lezzetsiz oluyordu. Meğer üzümü içine sonradan ekliyormuş. Ben hepsini bir pişiriyordum, ondan ekşi oluyormuş benim aşurem. Şimdi pişirdiğim aşureleri yiyenler çok lezzetli olduğunu söylüyorlar. Püf noktası aşure yapımını kolaylaştıran buğdayı, nohutu, fasulyeyi bir gün önceden ıslatıp akşamdan bir taşım kaynatıp bir gece sıcağında beklemesi. Ertesi günü işim kolaylaşıyor ve de daha çabuk pişirmiş oluyorum. Aşurenin ikinci püf noktası şekeri katıp şeker eridikten hemen sonra ocağı kapatmak. Bakla, buğday, nohut, fasulye şekerle çok kaynayınca sertleşiyor.

Teşekkür ediyorum manevi anneme bizimle tarifini paylaştığı,bana bu güzel tarifi öğrettiği için.Allah ondan razı olsun.

 

 

Bu aşure tatlı sevenler için ideal. Daha az şekerli sevenler, tarifteki şekeri değiştirip 1,5 kg şeker ile pişirebilir. Bizim ölçümüzden kendi kaselerimizle (büyük kase) 18 adet veya küçük kaselerle 27 adet aşure servis edilebiliyor.Folyo kaseleriyle,küçük olanından 50 tane çıkıyor

Malzeme Listesi:

  • 1 kilo buğday
  • 500 gr nohut
  • 500 gr kuru fasulye
  • 2 kilo toz şeker(şekeri damak tadınıza göre azaltıp, çoğaltabilirsiniz)
  • 100 gr kuru incir
  • 100 gr kayısı
  • 100 gr sultani üzüm
  • 2,5 kilo kadar su
  • bir çimcik tuz
  • süslemekiçin
  • dolmalık fıstık, ceviz, findık, nar ve sevdiğimiz herhangi meyve
  • üzerine yeterince yenibahar ve tarçın
  • fındık büyüklüğü kadar kurban eti

Tarif:

  1. Bir gece öncesinden buğdayı, nohutu, safulyeyi ayrı ayrı kaplarda içine bir çay kaşığı karbonatla birlikde ıslattın bir gece suda beklettin,ertesi günü iyice yıkayın,karbonat gazını alır,çabuk haşlanmasını sağlar.
  2. Buğdayı , nohutu, fasulyeyi tencereye alın ,üstünü örtecek kadar  içme suyu ekleyin,10 dakika kaynatın ocağı kapatın,kapağını örtün 2,3 saat böylece bekletin.
  3. Tekrar altını yakın, malzemeler yumuşacık olana kadar pişirin, pişme kıvamı buğday koyulasıp,  nohut elinizle sıktığınız zaman parçalanıyorsa pişmiş demektir, pişerken suyu azalırsa üzerine  sıcak su ilave edebilirsiniz.
  4. Pişerken kurban etiniz varsa bir parça ilave edin.
  5. Kuru meyveleri bir kapta ılık suyla yarım saat bekletin, kayısı,,inciri küp küp doğrayın tencereye ekleyin, bir taşım kaynatıp, şekeri ilave edin, şeker eriyinceye kadar onuda bir taşım kaynatın ocağın altını kapatın.
  6. Şekerle birlikte baklagilleri fazla kaynatmamak gerekir, baklagiller sertleşiyor,kuru meyvelerlede fazla kaynatmayın,aşurenizin rengi berek olmaz kararır vede ekşi olur.
  7. Aşureyi kaselere bölün tarçın, yeni bahar serpin, fındık, ceviz, dolmalık fıstık ve narla süsleyip servis yapın. Arzu ederseniz gül suyu ve karanfil de katılabilir, ben katmadım, bu yöntemle 3,4 saat sürüyor pişirmesi.
  8. Zamandan kazanmak için en kolay ikinci yöntemi, ıslattığım baklagileri ayrı ayrı pişirme sürelerine göre düdüklü tencerede haşlıyorum, yumuşacık oluyorlar, bugdayı suyuyla beraber,nohut, fasulyeyi süzüp hepsini pişireceğim tencereya aktarıyorum,bir miktar su ilave edip koyulaşana  kadar bekliyorum, koyulaşınca  şekerini ilave ediyorum, bir taşım kaynatıp ocağı kapatıyorum.
  9. Haşlama suyunu dökmeyin,aşureniz koyu olursa içine ileve edrsiniz, yada haşlanan bakla gilerden azar azar bir tencereye alısınız haşla suyuyla çorba pişirebilirsiniz, üzerinede tereyağı, nane, pulbiber kızdırıp  gezdirirseniz nefis çorba olur.

Afiyet olsun.

Not:İsterseniz  tencereye baklagilleri koyduktan sonra hellenirken içine  1 çay bardağı pirinç de ekleyebilirsiniz,Baklagiler kıvam alırken  pirinçlerde haşlanmış olur.Malzemeyi çok buluyorsanız yarıya indirebilirsiniz,  500 gr  buğday,250 gr sasulye,250 gr nohut , 1 kilo toz şeker olarak da hazırlayabilirsiniz.

Bu yazılarıda okumak isterseniz tıklayınız.

Sütlü aşure

Fırın sütlaç

Pekmezli aşure

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir