Meyveli Doğum Günü Pastası

Oğlumun birinci yaş gününü birkaç defa kutladık. En son apartmanımızda yaşayan çocukları davet ettiğimiz kutlamada tüm çocuklar eğlendi sanıyorum. Oğlum onca çocuğun arasında mutluluk çığlıkları atarken ben de çok mutluydum. Akşam iş çıkışında babamız da eğlencemize katıldı. Balon boyama, isim şehir, balonlu voleybol ve koridor futbolunun ardından artık vedalaşma zamanı gelmişti. Oyun, oyun, oyun! Sonuçta doğum günleri onların günü değil mi? Bu güzel kutlamaların ardından doğum günü pastasının tarifini de sizinle paylaşmak isterim.

Pastamız bebeğimin yediği ilk pasta olacağı için, tamamen ev yapımı olsun istedim. Şeker hamuru, şekerleme ve sanayi tipi çikolatalardan kaçındım. Tamamen meyve ve ev yapımı krema ile hazırladım. Ama itiraf edeyim en üstünü krem şantiyle süslerken biraz tereddüt ettim. Tüm bu pasta maceralarının ardından öğrendim ki evde krem şanti yapılabiliyormuş, ama benim pastam için çok geçti. Bir ara bu ev yapımı şantiyi deneyip sonucu sizinle paylaşmayı düşünüyorum.

İlk yaptığım pasta keki besleyici olsun diye bol süt ve yumurtalı normal bir kek yaptım. Ama anladım ki yaş pasta için standart kek pek uygun değilmiş. Size de önermiyorum. İkinci pastamın kekini annem beni beklemeden hemen pişirmiş. Süt içermeyen yumurtalı bir kek. Ancak harika oldu diyebilirim. Şimdi size annemin kekiyle hazırladığım meyveli pastanın tarifini vereyim.

Malzeme Listesi:

kek malzemeleri

  • 3 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı tereyağ (dolu dolu)
  • 1 su bardağı şeker
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • vanilya
  • bir fiske tuz(elimizin ucuyla varla yokarası ölçü)

pastacı kreması malzemeleri

  • 2 su bardağı süt
  • 3 yumurta
  • 3/4 bardak şeker (bir bardaktan 1 parmak eksik de olur)
  • 1/4 bardak un
  • 1/4 bardak mısır nişastası
  • vanilya
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

süslemek için

  • krem şanti
  • taze meyveler

Tarif:

Önce kekimizi pişirmekle başlayalım. Yumurtaları derin bir kaba kırıp, köpürene kadar çırpalım. Üzerine şekeri ve vanilyayı ekleyip, boza kıvamlı bir karışım elde edene kadar çırpmaya devam. Yumuşatılmış yağı, elenmiş unu sırasıyla ekleyip iyice karıştıralım. En son kabartma tozunu ekleyip düşük devirde çırparak karışıma yedirelim ve daha fazla karıştırmadan keki 25cm çapında bir kalıba veya tepsiye dökelim. 175°C ısıtılmış fırında 30 dakika kadar pişirelim. Pişip pişmediğini bir kürdan batırarak kontrol edebilirsiniz. Kürdan temiz çıkıyorsa kek kıvamında pişmiş demektir. Keki bir telin üzerinde soğumaya bırakalım.Yanlız 25 dakika geçmeden fırınızı kapağını açmayın kek sönebilir.

Artık kremayı hazırlamaya başlayabiliriz. Yumurtaları bir tencereye kırıp telle çırpalım. Şekeri, sütü, vanilyayı, unu ve nişastayı ekleyip tencereyi ocağa oturtalım. Devamlı karıştırarak orta hararetli ocakta göz göz kaynayana kadar pişirelim. Kaynamaya başlayınca ocağın altını daha da açıp bir dakika hızlıca karıştırarak fokurdatıp ocağın altını söndürelim. (Bu sırada krema dibine tutabilir, bu yüzden teli tencerenin dibine değdirmeden çevirmeye devam edin.) Kremayı bir cam kaba boşaltın ve tencerenin dibini kazımamaya dikkat edin. (Tencerenin dibinde kalan kavruk kısmı yiyecek bir gönüllü mutlaka bulursunuz hiç üzülmeyin. Olmadı benim yaptığım gibi kendiniz kaşıklarsınız.) Bir yemek kaşığı tereyağını ekleyip kremayı karıştırarak soğutmaya başlayalım. (Krema soğurken üstü kabuk tutabilir bu yüzden arada bir karıştırmayı ihmal etmeyin.)

Krema soğurken, soğumuş kekimizi uzun ve keskin bir bıçak yardımıyla eninden ikiye keselim. (İki adet ince, yuvarlak kek elde edeceğiz.) Her iki parçayı, küçük bir bardak sütü kaşıkla dökerek ıslatalım. Krema çok soğumasa da aldırış etmeyin son bir defa çırpıp, kekin alt katına ince bir tabaka sürelim. Pastaya koymak için hazırlayıp doğradığımız meyve parçalarını her dilime eşit gelecek şekilde dizelim. Meyve katının üzerini kremamızla düzleyelim. (Meyvelerin üzeri kremayla örtülecek.) Kekin ikinci katını bu katın üzerine yerleştirip, bütün keki kremayla kaplayalım.

Son olarak krema soğuduktan sonra, krem şanti çırpıp pastamızın üzerini kaplayalım. Bir krema torbasıyla ve biraz meyveyle süsleyebiliriz. Dolapta 3 saat kadar dinlendirdikten sonra meyveli pastamızı yiyebiliriz. Afiyet olsun.

“Meyveli Doğum Günü Pastası” üzerine 2 yorum

  1. Tesekkür ederiz nilgün ablası doğum gününü unutmadığın için Mustafa Habib ellerinden öpüyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir