Kış Hazırlıkları: Taze Fasulye

Sıcak sıcak kavanozlama yötemi, aynı şakilde domatez, patlıcan biber, bamyada hazırlanabilir.

Malzeme Listesi:

  • 6 kilo taze fasulye
  • 3 kilo domates
  • 2 tane taze kırmızı biber
  • 2 avuç dolusu kalın tuz

  • Kaynayıp fokurdamaya başlayınca ocağın altını kısalım, tuzunu atalım.
  • Sos kaynarken bir yandan kaynayan suda kavanoz ve kapakları kullanacağımız ıslak bezi dezenfekde edelim kenara koyalım kapaklar sıcak suyun içinde kalsın.

  • Kaynayan sosu cezve yardımıyla, kaynar kaynar kavanoza iki parmak boş kalacak şekilde dolduralım, orta boy cezveyle daha kolay boşaltılıyor, kavanozun ağzını  etrafını bulaştırmıyor,  ağzını ıslak bezle iyice silelim yağ artığı kalmasın kavanoz sıkı kapanmaz yoksa, ara da bir ıslak bezimizi tekrar kaynar suyla dezenfekde edelim.
  • Kavanozun ağzını başka kuru bezle yine iyice kurulayalım.

  • Sıcak suyun içinden kavanoz kapağını alalım kuru bezle ıslak kalmayacak şekilde kurulayalım.
  • Kavanozu kapatalım, kapak sıkma aparatıylada iyice sıkalım.

  • Sıcak olarak kapaklar alta gelecek şekilde ters çevirelim bir gece soğuyana kadar bekletelim, bu işlem sızma varmı kontrolü için yapılıyor, sızmıyorsa hava almıyor, kapak tuttu demekdir.
  • Sızan kavanozu tekrar kaynatıp kapağını yenileyelim, sıkalım. Şimdiden herkese kolay gelsin.
  • Aslında bu resimler aynı yöntemle hazırladığım patlıcan biber sosun resimleri kavanozlama işlemleri örnek olması açısından burayada kopyaladım, yazıyla anlatarak pek bir şey ifade etmiyor görsel açıdan daha etkili oluyor yapım aşaması.

Tarif:

Taze fasulyeleri ayıklayıp yıkayalım, fasulyeleri büyüklüğüne göre üçe veya ikiye kıralım. Büyükçe bir tencereye koyup ocağı yakalım. Domatesleri, tuzu, biberi ekleyip fasulyeler diriliğini kaybedene kadar kavuralım fokurdamaya başlayınca kavanoza dolduralım.Doldururken kapakla şişe arasında 2 santim boşluk kalacask şekilde dolduralım bu husus önemli. Kavanozların ağzını sıkıca kapatıp, alt üst edip (domates sosu ve diğer kış hazırlıklarında yaptığımız gibi), soğumaya bırakalım. Kavanozlar soğuyunca kışın kullanmak üzere evinizin güneş almayan kiler dolabana kaldıralım.

Arada bir kontrol edin kapaklar hava alıp şişme yapmışmı, sızmışsa hava almış demektir, ekşimemişse  kullanmayın.Kolay gelsin.

Not: İsterseniz kilitli buzdolabı poşetlerine birer pişirimlik doldurup, soğuyunca derin dondurucuya da kaldırabilirsiniz. Tercih sizin hangisi kolayınıza geliyorsa onu uygulayın.Bu malzemeden birer kiloluk şişeden yedi tane ve bir de bir pişirimlik buz dolabı poşeti çıkıyor. Kavanozlarsak ocağın altını kapatmayalım, eğer poşetlere koyacaksak ocağın altının yanmasına gerek yok. Fokurdayınca altını kapatıp, ılıyınca poşetleyebiliriz.Birde dikat edilmesi gereken  huhusda  kavanozların kapak  arasında 2 santim kadar boşluk kalması  gerekiyor.Bizim yaptıklarımızdan bir kaç tanesine fasulyeler artmasın diye tıkabasa ağzına kadar doldurmuştuk  başınçtan dolayı bir kaç gün sonra attı.

Not:Dondurucuya atacaksanız eğer kavururken içine biraz zeytinyağı eklemenizin sakıncası yok.

Bu yazılarıda okumak isterseniz tıklayınız.

Zeytinyağlı bamya

Kış hazırlıkları domates sosu 

Kış hazırlıkları köz biber sosu

Kış hazırlıkları domates  biber sosu

Köz patlıcan

“Kış Hazırlıkları: Taze Fasulye” üzerine 15 yorum

  1. Ben o kadar tarif gördüm, ama zeytinyağının katıldığını ilk defa sizde okudum . Ama aklıma yattı,bencede çok güzel olur.Mutlaka deneyip sonucu bildiricem teşekkürler : )

  2. Tuğba neyin içine su girecekmi belirtmemişsin,kışlık fasulye ye konmuyor, domatesin suyu yeterli.

  3. merhaba ablacım uzun süreden beri takip ediyorum tariflerini ve birçoğunu denedim gerçekten çok güzellerellerine sağlık.bende kışa hazırlık için konserve hazırlıyorum çok fazla ama hep elle sıkıyorum kapakları haliyle sıcakken sıkmak çok zor oluyo acaba kapak sıkma aparatını nerden bulabiliriz çok aradım ama bulamadım ben.

  4. Ellerine sağlık Nadire, afiyetle yersin inşallah kışlıklarını. Sıkma aletine gelince ben bundan 25 sene önce konserve yaparken zorlanıyordum,hangisi olduğunu hatırlamıyorum ya migrostu, yada Carrefour alışveriş yaparken görüp almıştım.O zamanlar zaten büyük market olarak migros ve Carrefour vardı başka yokdu, hatırlamıyorum hangisi olduğunu.Nerde oturuyorsun bilmiyorum ama İstambuldaysan kapalı çarşıda mutfak eşyaları satan dükkanlarda belki bulabilirsin oralarda yok yok, yinede tam bilmiyorum.Teşekkür ederim güzel sözlerin için, kolay gelsin.

  5. aminn inşallah hepimize allah hayırlısıyla yemeği nasip eder ben zonguldakta oturuyorum burası ufak yer insan her istediğini bulamıyor ondan bulamadım demkki ama ilk işim migros ve carrefour bakmak olacak teşekkür ederim.

  6. kışlık kahvaltılık acılı bir şeyler istiyorum tarifini paylaşırmısınız

  7. kırmızı biber sos tarifleride istiyorum paylaşırsanız sevinirim şimdiden teşekkürler kolay gelsin…

    İstediğin tarifleri buraya kopyaladım Özlem,umarım beğenirsin şimdiden kolay gelsin.
    http://www.mutfakpenceresi.com/2011/09/kozlenmis-biber-sosu/

    http://www.mutfakpenceresi.com/2011/09/kis-hazirliklari-9-konserve-koz-biber-sosu/
    http://www.mutfakpenceresi.com/2011/05/soganli-ezme/
    http://www.mutfakpenceresi.com/2011/09/zeytinyagli-koz-kirmizi/

  8. kavanoz tuttuktan sonra kilerde dursa da olur mu ille de buzdolabında mı durması gerek?

  9. Hayriye Hanım şimdiden kolay gelsin, dolapdan kastım, kiler dolabıydı zaten,buzdolabı değil,yanlış anlaşıldığı için düzelttim.

  10. Kapatıp açmak için bu metal aparatı istiyorum ..
    toptan satışımız varsa bana döner misiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir