Güllaç

Ramazan deyince aklımıza ilk gelen tatlıdır ‘Güllaç’. Kolayca hazırlanan, hafif, severek yediğimiz ve misafirlerimize yedirdiğimiz geleneksel lezzetli hafif tatlıyı, Ramazan nedeniyle internet günlüğümüzde yazma ihtiyacı duyduk.Hazırlayacak olanlara şimdiden kolay gelsin.

Malzeme Listesi:

  • 150 gr. güllaç (yaklaşık on bir yaprak)
  • 750 gr. toz şeker(3 su bardağı,şekeri damak tadınıza göre azaltıp çoğalta bilirsiniz)
  • 1 kilo 750 gr. süt
  • 1su bardağı ceviz (birazını üzerini süslemek için ayırıyoruz)
  • 1 kase nar,vişne veya çilek
  • 2 yemek kaşığı gül suyu(isteğe bağlı)

Tarif:

Önce sütü ve şekeri tencereye koyup bir taşım kaynatıyoruz, ocağın altını kapatıp sütü ılımaya bırakıyoruz,gül suyunu ilave edip karıştırın. Güllaç yapraklarının kalın kenarlarını makas yardımıyla kesiyoruz. Bu işlemi yapmamızın sebebi, güllacın kalın kenarının sütü çekmemesi. Derince bir tepsiye bir yaprak güllaç, bir kepçe ılıttığımız sütten koyuyoruz. Yaprakların yarısına kadar bu şekilde devam ediyoruz. Yaprakların yarısına gelince araya bir kat dövülmüş ceviz döşüyoruz. Üstüne tekrar bir yaprak güllaç, bir kepçe süt döküyoruz ve güllaç yaprakları bitene kadar böyle devam ediyoruz. Güllacımızın 15 dakika sütlü şerbeti çekmesi için bekletiyoruz. Kalan şerbeti güllaç sütünü çekince,tekrar üstüne döküyoruz, soğuyunca dolaba kaldırıyoruz.Meyveyle fıstıkla süsleyip,soğuk servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

“Güllaç” üzerine bir yorum

  1. Bugün dünürlere iftara davetliyiz, giderken sizin güllacınızdan yapacağım, çok güzel görünüyor, inşallah sizinki gibi lezzetli olur…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir