Güzel Bir Sütlü Tatlı: Bülbül Konağı

Merhaba. Artık sütlü tatlı deyince, aklıma ilk olarak bu güzel tarif geliyor. Bu tatlıyı çok sevdiğim arkadaşım Sevil Yeğin Hanımefendi’nin evinde yemeğe davetli olduğumuz bir akşam tattım. Onun sunumu da, elinin lezzeti de çok güzeldi. Hemen tarifi alıp evde denedim. Üst üste iki kez pişirdim. Benim severek yediğim bu hoş tatlıyı beğeneceğinizi düşündüm.

Sevil Hanım tarifi bir yemek dergisinde görüp denemiş. Ölçüleri O’na fazla göründüğü için, yarım ölçü pişirmiş. “Tatlıya konak denmesinin nedeni sunumu olsa gerek” dedi bana. Dergide tatlıyı delikli kek kalıbına döküp, soğuyunca servis tabağına almışlar. Ortadaki havuza da meyveleri doldurup resimlemişler. Kendisi servisi ve sunumu hem kolay hem de şık olur diye düşünüp, tatlıyı dikdörtgen bir cam kaba dökmüş. Üzerine kendi hazırladığı meyve salatası karışımını döküp, irice kırılmış fındıkla süsleyerek servis yapmıştı. Benim denemem onunki kadar şık durmasa da sizin evde harika sunumlar üreteceğinizi sanıyorum.

Malzeme Listesi:

  • 3,5 su bardağı süt
  • 4/3 su bardağı su (bir bardak + 1/3)
  • 2 kahve fincanı mısır nişastası
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya
  • irice kırılmış fındık
  • küp doğranmış meyveler (*arkadaşım çilek, muz, şeftali karışımı kullanmıştı çok güzeldi!)

 

Tarif:

Yumurta sarısını çırpıp, (fındık ve meyve hariç) tüm malzemeyi tencerede karıştırıyoruz. Tencereyi ocağa oturtup, karıştırarak pişiriyoruz. Karışım kaynamaya başlayınca bir iki dakika pişirip ocağı söndürüyoruz. Servis yapacağımız tabağı ıslatıp, tatlıyı döküyoruz. Tatlı soğuyunca dilimleyerek servis yapıyoruz. Sunum arzunuza göre, dilimlerin üzerine ya da tüm servis tabağına önce meyve salatasını ardından da kırılmış fındığı dökerek servis ediyoruz. Afiyet olsun.

Not: Evde cevizim olduğundan, ben resimdeki tatlıyı cevizle süsledim. Meyveleri Sevil Hanım daha küçük küpler halinde kesip, karıştırmıştı. Sunumu da lezzeti de çok güzeldi. Öyle denemenizi öneririm.

Bu yazılarıda okumak isterseniz tıklayınız.

Sütlü kara kabak tatlısı

Saray muhallebisi

Damla sakızlı muhallebi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir