Kaşarlı ve Dereotlu Mayalı Açma

Kızım bu açmanın tarifini pide açma tarifinde olduğu gibi hamuru hazırladım.Yarısına dereotu, beyaz peynir ve kaşar ekleyip, şekil vererek pişirdim. Diğer yarısını da sade halde şekil vererek pişirdikten sonra, sıcakken enlemesine kesip, içine kaşar doldurdum.

Malzeme Listesi:

  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 3 yemek kaşığı şeker (bu şekerin bir yemek kaşığı mayayı kabartmakta kullanılır)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket yaş maya (ben kuru maya kullandım aynı sonucu veriyor)
  • 1 su bardağı kaşar peynir rendesi (piştikten sonra açmanın ortası için)
  • ½ su bardağı kaşar peynir rendesi(hamura katmak için)
  • ½ su bardağı beyaz peynir rendesi (hamura katmak için)
  • Yarım demet dereotu
  • malzemenin aldığ kadar un,hamur kulak memesi kıvamında olacak

Tarif:

Derince bir kaba biraz un konur, ortası havuz şeklinde açılır. Havuza maya ve şeker (1 yemek kaşığı) konup, ılık su ekleyerek eritilir. Mayanın kabarması beklenir. Süt, sıvı yağ, tuz katılır. Aldığı kadar un eklenir. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edince 45 dakika ılık bir yerde üzeri örtülerek mayalandırılır. Mayalandıktan sonra hamur ikiye bölünür. Bir yarısı ceviz büyüklüğünde bezelere ayrılıp tepsiye dizilir. Diğer yarısına kaşar peynir rendesi, peyaz peynir rendesi ve dereotu karıştırılarak yoğurulur. Bu hamur da bezelere ayrılıp tepsiye dizilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülüp tepside15 dakika daha mayalandırılır. 200°C fırında kızarana kadar pişirilir. Sade olarak pişirilen açmalar fırından çıktıktan sonra enlemesine ikiye kesilir. Aralarına rendelenmiş kaşar peyniri doldurulur. Afiyet olsun.

“Kaşarlı ve Dereotlu Mayalı Açma” üzerine 7 yorum

  1. her ikitürünüde ustasının elınden yemiş biri olarak son derece nefis olduğunu söyleyebilirim.pastane poğçası gibi yumuşacık,pufpuf,mis mis…ayrıca çabukta bayatlamıyor.ben evdede yaptım,bir tepsi aynı gün içinde bitti:)

    Estağfurullah daha çok çalışmam lazım usta olmak için.Teşekkür ederim güzel arkadaşım güzel yorumu için,beğenmene mutlu oldum
    Nilgüncüğüm

  2. Un ölçüsünü yazmayı unutmuşum Ayşe hemen,uyardığın için teşekkür ederim.Malzemenin aldığı kadar un ilave ediliyor,malzemeye azar azar ilave edersen kıvamı yakalayabilirsin.Hamur kulak memesi kıvamında olacak,ne çok sert,ne de cıvık.Yaklaşık 240 ml bardakla 3,5, 4 su bardağı kadar.

  3. ellerinize sağlık,mükemmel tutan bi tarif,defalarca yaptım,hep tarif istendi 🙂

  4. merabalar,daha öncede yazmıştım un konusunda,dediğiniz gibi yaparak tarifi tutturdum,inanılmaz güzel oluyor,yukardaki yorumdada yazdığı gibi herkes tarif istiyor,çok teşekkürler…

  5. Beğenmene memnun oldum Ayse.Ellerine sağlık.Sizlere afiyet olsun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir