Cevizli Ekmek

Cevizli Ekmek

Evliliğimin ilk günlerinden beri evde ekmek yapmak en büyük zevkim oldu. Sanılanın aksine ekmek pişirmek annemden bana miras kalan bir alışkanlık değil aslında. Annem, çok güzel yemek pişiriyor olmasına rağmen, evde ekmek yapmazdı. Benim ilk ekmeklerimi tattığında çok şaşırdı hatta. Daha sonra birlikte yaşamaya başladığımızda ekmek yapmak annem için de bir zevk haline dönüştü diyebilirim.

Geçmişte kuzinelerinde kendi ekmeklerini pişiren insanlara ne kadar imreniyorum anlatamam. Sanırım ben hep kendi işini kendi yapmayı sevenlerdenim. Çağımızın hazır ve hızlı tüketim hastalığından hep rahatsızlık duydum. Evde konservelerin, tarhanaların hazırlandığı, her sebzenin mevsiminde tüketildiği dönemlerin alışkanlıklarını elimden geldiğince kendi evimde yaşatmaya çalışıyorum. İnternet bu iş için bulunmaz bir bilgi kaynağı. İnsanların bilgi ve tecrübelerini paylaştıkları bu ortamdan çok şey öğrendim ve öğrenmeye devam ediyorum. Artık ben de kendi tecrübelerimi meraklıları ile paylaşmak için bir blog yazıyor olmaktan çok memnunum.

Lafı fazla uzatmadan bu lezzetli ekmeğin tarifine geçmek istiyorum.

Malzeme Listesi:

• 5 su bardağı un (tam buğday, beyaz un, çavdar unu ya da her ne un kullanmak istiyorsanız)

• 1 su bardağı ceviz

• 1 paket kuru maya (10 gr paketlerde satılıyor) ya da 1/2 (yarım) paket yaş maya

• 1 yemek kaşığı toz şeker (bal ya da pekmez de kullanabilirsiniz)

• aldığı kadar ılık su (ya da süt)

• tuz

(daha lezzetli bir ekmek elde etmek isteyenler 1/2 çay bardağı zeytinyağı da ekleyebilirler)

Tarif:

Ekmek pişirmek tamamen zevk işi esasen. Tarifteki seçenekli malzemeleri kullanıp aradaki farkları görünce bana hak vereceksiniz. Size fotoğrafta gördüğünüz ekmeğin tarifini yazıyorum.

5 bardak unu (biz tam buğday unu kullandık) derin bir yoğurma kabına alıp ortasını havuz yapın. Havuza mayayı, toz şekeri koyup, bir miktar ılık suyla maya ve toz şekeri eritin. 10 dk. kadar mayanın kabarmasını bekleyin. Mayalı karışımı una karıştırarak yoğurmaya başlayın. Bu aşamada tuzu da ekleyerek ılık su ilavesiyle hamura yumuşak bir kıvam verene kadar yoğurmaya devam edin. İstediğiniz yumuşaklığı elde edince, hamuru mayalandırmak üzere 20 dk. kadar oda sıcaklığında bekletin. (yoğurma kabını ılık ve nemli bir bezle sarabilirsiniz) Hamurun mayalandığını kabarmasından anlayabilirsiniz. Mayalanan hamuru tekrar yoğurun. Bu aşamada cevizleri (ve arzu ederseniz yağı) ekleyip, hamurdan küçük bezeler kopararak yuvarlayın ve yağlı kağıt serili tepsinize dizin. Bu halde küçük ekmekçiklerimiz yarım saat daha bekleyecekler. Yarım saatin ardından önceden ısıtılmış 170°C fırında 25 ila 30 dakika pişirin. Ekmekleri arada kontrol edin, çünkü küçük bezeler çabuk pişecektir. Yumuşak ekmekler isterseniz, ekmeklerinizi fırından çıkarır çıkarmaz, içine kağıt kavlu serili kapaklı bir kaba alın. Afiyet olsun.

“Cevizli Ekmek” üzerine bir yorum

  1. slm
    evde ekmek yapma fikri gerçektende olağanüstü. ekmeğin bile ateş pahası olduğu şu günlerde hem daha ucuz hem daha sağlıklı bir yöntem. özellikle fırınların nasıl ortamlarda üretim yaptıkları düşünülürse evde ekmek yapanların sayısının yakında daha da artıcağı kesin. tarif için teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir