Patlıcan Erse

Erse

Merhaba! Bir yemek sitesi hazırlama konusunda anneme 8 yıl önce bir söz vermiştim. Bu onun için bir nevi hediye olacaktı. Ancak iş güç derken bu söz de arada unutuldu. Ve şimdi weblog’ların hızla çoğaldığı bugünlerde ancak sözümü hatırlıyorum. Aslına bakarsanız, annemin güzel yemek tariflerini, kendi eklediğim tariflerle birlikte kolayca bulabileceğim ve sevdiklerimle paylaşabileceğim bir ortama aktarmak benim için de zorunlu hale geldi. Burada denenmiş, hatta mutfağımızda sıkça hazırladığımız yemekleri sizinle paylaşacağız.


erse1

Mutfak Pencerisi’nin ilk tarifini nihayet yazıyorum. Bu tarif belki de pek çoklarımızın evlerinde hazırladığı, kolay ve yaz için oldukça uygun bir yemek. Tarifi yengemizden öğrenen annem yıllardır severek pişiriyor. Sıcak havalarda soğuk olarak tek başına servis edilebileceği gibi, etlerin yanına da çok yakışıyor ‘Erse’. Farklı yörelerde farklı isimlerle anıldığını da duydum. Sizlerin de bizim gibi severek yiyeceğinizi umuyorum.

Tarifde yokdu ama domates sosuna taze veya kuru fesleğen veya kekik çok yakışıyor,tavsiye ederim her iki türlüde pişiriyorum.

Malzeme Listesi:

• 5 adet patlıcan (arzuya göre bu sayı çoğaltılabilir)

• 3 adet domates (sebze miktarı arzuya göre değişebilir)

• 2 diş sarımsak

•1 çay bardağı zeytinyağı

• tuz, toz kırmızı biber,pul biber

1,2 dal taze fesleğen,kuruda olabilir(tarifde yokdu)

Tarif:

Patlıcanlarımızı yıkayıp, üzerlerine bıçak ile birkaç delik açıyoruz. Fırınımızın ızgara ayarını açıp kızdırdıktan sonra, patlıcanlarımızı közlüyoruz (patlıcanları çevirerek her yönünün güzelce közlendiğinden emin olalım). Közlenen patlıcanların kabuklarını soyup servis edeceğimiz tabağa saplarından ayırarak koyuyoruz. Bir çatal yardımıyla güzelce ezip, üzerine arzuya göre bir miktar tuz ekiyoruz. (sosumuza da tuz koyacağımızdan, az tuz koymak isteyenler bu aşamayı atlayabilirler)

Artık sosumuzu hazırlayabiliriz. Domatesleri yıkayıp kabuklarını soyuyoruz. Küp küp doğradığımız domateslerimizi derin bir tencerede kızdırdığımız zeytinyağımızın içine döküp pişirmeye başlıyoruz. Ufak parçalara ayrılmış (ya da ezilmiş) sarımsağı, tuz ve toz kırmızı biberi de ekleyerek, domatesler iyice yumuşayıncaya kadar pişirmeye devam ediyoruz. pişen sosu sıcakken servis tabağına aldığımız patlıcanların üzerine yayarak boca ediyoruz. Arzuya göre sıcak ya da soğuk servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Bu yazılarıda okumak isterseniz tıklayınız.

Közlenmiş patlıcan salatası

Karnıyarık

Mütebbel(Mutabbal)

“Patlıcan Erse” üzerine 13 yorum

  1. kolay,güzel ve son derece sağlıklı birtarif.domates soslu patlıcan kızartması yerine domates soslu patlıcan közlemesi yaparak yakın birlezzette yakalanabilir diye düşünüyorum.

  2. Patlıcan seven ama kızartmaktan hoşlanmayanlar için mükemmel bir tarif. Özellikle yaz aylarında çok iyi gidiyor. Hem mutfak da temiz kalıyor 🙂

  3. ay çok harika bir tarif bir yemek programında görünce merak edip baktım..çok leziz görünüyor ilk fırsatta deneyeceğim..

  4. Derya hanım görüntüsü gibi tadı da güzel hazırlayınca aynı fikirde olacağımıza eminin.Şimdiden kolay gelsin.

  5. Patlıcana bayılırım bu tarifi annem çok sıkça yapar .Bende ondan öğrenmiştim.Severek yaparım.
    Ellerinize sağlık harika görünüyor..

  6. elinize saglik cok lezetli olduğuna eminim bendomates koymadan yapiyordum kisa zamanda deneyecegim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir