Mantarlı Kekikli Pilav

Mantarlı Pilav

Merhaba! Bu defa ailemin çok beğendiği bir pilav tarifi yazmak istiyorum. Pilavı et ile servis yapmanızı öneririm. Aslına bakarsanız ben bu pilavı hazırladığımda evde bir önceki geceden kalan az miktarda et vardı. Bu yemek herkese ikram edilemeyecek kadar az olduğundan, ben de pilavın üzerinde servis yaptım. Bu hali ailemin oldukça hoşuna gitti.

Pilavın tarifi bana ait. Çocukluğumda rahmetli Babam’ın bizi yemeğe götürdüğü Gelik Restoran’da hep mantarlı pilav yemek isterdim. Bugün o restoranda aynı pilav yine var ama ben o tadı alamıyorum. Ben de sevdiklerimle bize ait bir mantarlı pilav tarifimiz olsun istedim ve bu pilav ortaya çıktı.

Bir de pilav yapımıyla ilgili birkaç püf noktası vermek istiyorum. Eminim herkes biliyordur ancak yemek yapmaya yeni başlayanlara yol gösterici olabilir. Pirinci pişirmeden yarım saat önce ıslatırsak pilav daha güzel olur der annem. Pirinci ıslatacak olursanız suya bir miktar tuz katmayı unutmayın, aksi halde pirinciniz yumuşar ve kırılır. Islatılmış pirinci pişirirken 1 ölçü (mesela bardak) pirince, 3/2 ölçü sıcak su eklemek gerekir. Pirinci ıslatacak vaktiniz olmadıysa 1 ölçü pirince, 2 ölçü sıcak su ekleyin. Pirinci tane tane ayrılıp, hafif sertleşene kadar kavurursanız pilav tane tane olur. Ve eğer şehriye kullanacaksanız, önce ekleyip hafif pembeleştirdikten sonra pirinci kavurmaya başlarsanız daha güzel görünür. Son bir öneri de pişirmeyi tamamlayınca pilavı bir süre bekletmek olacaktır. Buna demlenme denir. Pilav tencerenizin kapağında buhar çıkaran bir delik yoksa, tencerenizin üzerine emici bir kağıt havlu koyup kapağını kapatarak beklerseniz pilav tane tane ve lezzetli olur. Tarife geçelim mi?

Malzeme Listesi:

• 1 ölçü pirinç (ben kupa ya da kase ile ölçüyorum, siz de kendi ölçünüzü kullanabilirisiniz!)

• 3/2 ölçü sıcak su (pirincinizin su alışına göre miktarı azaltıp arttırabilirsiniz)

• 200 gr kadar kültür mantarı (orta boy 20 adet mantar da olabilir)

• 2 yemek kaşığı çam fıstık

• 1 yemek kaşığı kekik

• 3/2 çay bardağı zeytinyağı

• tuz, karabiber

Tarif:

1 çay bardağı zeytinyağını pilav tenceresinde kızdırıp, çam fıstıklarını kavurmaya başlayalım. Fıstıklar renk değiştirmeye başlayınca yıkanıp süzülmüş pirinci tencereye ekleyip kavurmaya devam edelim. Bu esnada bir başka kapta kalan yarım çay bardağı zeytinyağını kızdırıp mantarları soteleyelim. Mantarlar suyunu iyice salınca, pilav tenceresinde iyice kavurduğumuz pirinçlerin üzerine boşaltalım. Bir miktar tuz, kekik ve kaynamış suyumuzu ekledikten sonra, pilav tenceremizin kapağını kapatarak kısık ateşte pişmesini bekleyelim. Pişen pilavı bir süre demlendirip servis tabağına sıcak olarak alalım. Servis yaparken taze çekilmiş karabiber ve arzuya göre bir miktar et ile ikram edelim. Afiyet olsun.

Bu yazılarıda okumak isterseniz tıklayınız.

Perde Pilavı .

Meyveli kestaneli pilav.

Marmaris pilavı .

“Mantarlı Kekikli Pilav” üzerine 8 yorum

  1. mantarın içinde yer aldığı hertarifi severek yaparım ve yerim.pilavınızıda hemen denedim,sonderece lezzetli oldu.kekiğin aroması mantara çok yakıştı.et konulmasada, et varmış gibi bir his yaratıyor.ellerinize sağlık…

  2. Nilgün,
    Tarifi beğendiğinize memnun oldum. Yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Sizin de değişik tariflerinizi beklerim.

  3. Pilav tarifinizi aynen uyguluyorum. Ancak 1 püf noktası daha eklemek istiyorum. Pilav yaparken eklediğiniz tuzla birlikte 1-1,5 çay kağışı kadar şeker eklerseniz pilavınız parlak ve diri görünecektir. Bu da ananemden bir öneridir bana 🙂
    Elinize sağlık afiyet olsun…

  4. Öneriniz için teşekür ederiz Ece hanım.Sizinde elinize sağlık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir